<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=123136" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Осъдиха Алек...

България е осъдена в Страсбург, защото не е защитила жена, убита от съпруга си

22 Март 2022
0 1313

Близките на жена, застреляна от съпруга си в София, осъдиха България в Страсбург. Според решението на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) българските власти не са защитили жертвата, въпреки че тя е подавала редица сигнали и жалби, преди да бъде убита, пише Свободна Европа.

Случаят е от 18 август 2017 г., когато Елена Василева е застреляна в центъра на София от своя съпруг Венцислав Василев. Те са били разделени от години.

Ето колко голям процент жени говорят за повече домашно насилие покрай Covid-19

Няколко часа преди да бъде убита, жертвата е подала жалба в Софийската районна прокуратура, в която е посочила, че се страхува за живота си и че съпругът ѝ има огнестрелно оръжие.

Предишната вечер тя се е обадила на 112 със сигнал, че той я преследва с колата си.

България е осъдена в Страсбург, защото не е защитила жена, убита от съпруга си

По-рано тя е подала няколко сигнала в полицията. Първият е бил две години преди убийството. Посочено е в жалбите, че съпругът ѝ я заплашва и че се страхува за живота си. В един от случаите той е срязал гумите на колата ѝ. В други я е преследвал и заплашвал. През 2017 г. е издадена временна ограничителна заповед, с която на Василев е забранено да доближава на 100 метра съпругата си. В нито един от тези случаи обаче срещу него не е било повдигано обвинение.

Мъж, пребил жена си, отива на съд

Съдът в Страсбург казва в решението си, че властите не са реагирали бързо и адекватно на жалбите на Василева и не са оценили правилно риска за живота ѝ.

България е осъдена в Страсбург, защото не е защитила жена, убита от съпруга си

“Да ни поведе към Олимпиадата”. Как България назначи за национален треньор обвинен за домашно насилие

“Ако го бява направили, щяха да установят, че съпругът ѝ представлява реален и непосредствен риск за живота ѝ”, пише в решението, цитирано от пресслужбата на ЕСПЧ. “Можели са да конфискуват огнестрелното му оръжие, да го арестуват за нарушение на ограничителната заповед и/или да поставят г-жа В. под полицейска защита. Всички тези мерки са позволени от българските закони.”

Венцислав Василев е осъден през 2018 г. на 13 години лишаване от свобода за убийството.
България е осъдена в Страсбург, защото не е защитила жена, убита от съпруга си

Няколко полицаи са наказани дисциплинарно след вътрешно разследване, което показва редица нарушения, пише в решението на Съда в Страсбург. Сред тях е липсата на проверка дали оръжието на Василев е законно и пренебрегването на твърденията на жертвата, че получава заплахи за живота си.

Отварят нов кризисен център в София за пострадали от домашно насилие (видео)

“Като се има предвид ограничителната заповед и фактът, че съпругът на г-жа В. е нарушавал условията ѝ, властите е трябвало да знаят, че има реален и непосредствен риск за живота ѝ”, пише още в решението.

България е осъдена в Страсбург, защото не е защитила жена, убита от съпруга си
Съдиите единодушно са решили да осъдят България за нарушение на чл. 2 от Европейската конвенция за правата на човека – право на живот.

“И тогава моят лъчезарен мъж започна да ме бие”: историята на Ели

Близките на Елена Василева – майка ѝ и двете ѝ дъщери, ще получат 24 000 евро обезщетение от държавата.

В своята жалба роднините на жертвата посочваха, че случаят на Елена Василева не е изолиран. Те твърдяха, че България нарушава и забраната за дискриминация, гарантирана от чл. 14 на Европейската конвенция за правата на човека. Съдът обаче не е уважил тази част от жалбата им.

България е осъдена в Страсбург, защото не е защитила жена, убита от съпруга си

3244 ограничителни заповеди заради домашно насилие са били издадени у нас през 2021 година

Българските власти не водят официална статистика за случаите на домашно насилие и за броя на жертвите, убити в условията на домашно насилие. За последната година поне 15 жени са били убити от свои партньори, съпрузи, синове, сочат оценки на неправителствени организации. Те събират данните си по медийни публикации.

Не можем да върнем Евгения, нито другите “обичани” до смърт жени, но можем да отворим очи

Според различни проучвания една на всеки три жени е преживяла физическо и/или сексуално насилие. България е и една от шестте държави членки на ЕС, които не са ратифицирали Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, по-известна като Истанбулската конвенция. Конституционният съд реши, че тя противоречи на основния закон.

България е осъдена в Страсбург, защото не е защитила жена, убита от съпруга си.

Източник: Свободна Европа
Снимки: БулФото

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции