<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=108324" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Костадин Кос...

България е спряла да доставя ваксината на “АстраЗенека”

17 Ноември 2021
0 1646

България е спряла да доставя ваксината на “АстраЗенека”, пише в.Сега.

 В последните три месеца  няма никакви доставки от продукта на “АстраЗенека” у нас, показват данни на здравно министерство. България поръчва от кумова срама минимални количества и от ваксините на нови производители, очакващи одобрение на европейско ниво. Вече има ваксина, от която сме се отказали изцяло – тази на американската компания “Novavax”. И тези решения, както първоначалните заявки за ваксините, се взимат натъмно без достатъчно аргументация. 

Служебният министър Стойчо Кацаров обяви, че по договора с “АстраЗенека” към 10 август са били доставени общо 1 183 200 дози. Към 16 ноември по данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията доставените дози от ваксината на “АстраЗенека” са също толкова – 1 183 200.  Същото количество доставени дози обяви през октомври пред “Сега” и здравно министерство. В същото време по договора с компанията “АстраЗенека” България очаква общо 4 518 232 дози. Това е производителят, от който първоначално поръчахме най-големи количества. 

Не е ясно дали договорът с “АстраЗенека” е само временно замразен, или страната ни е решила напълно да се откаже от него, както и колко ще й струва това. Заявките от ваксините бяха събирани на ниво ЕК, за да се сключат предварителни споразумения за изкупуване. Самите договори за доставки са двустранни – между държавите-членки и конкретния производител. Ваксината на “АстраЗенека” не е скъпа, като конкретните цени са тайна, но покрай направените дарения от България вече се видя, че цената на една доза излиза 3,5 лв. Докато България замразява доставки, ЕК стигна до съд заради забавени количества и в крайна сметка постигна споразумение с компанията. 

ПРЕНЕБРЕЖИМИ КОЛИЧЕСТВА ОТ НОВИТЕ ВАКСИНИ

На фона на рекордно ниския интерес към ваксинацията у нас България заявява пренебрежими количества и от новоразработваните ваксини. За тях Европейската комисия сключва общи споразумения, показва преглед на взетите дотук решения от служебния кабинет. Страната ни реши да одобри закупуването на едва 10 000 дози от очакваната ваксина на Sanofi Pasteur SA и Glaxosmithkline Biologicals. Тази ваксина много се забави, а по нея предварително заявените количества от България са още по-големи – 4 650 000 дози.

България се включи с едва 10 000 дози и в новото споразумение на Европейската комисия за закупуване на до 60 млн. дози от ваксината на компанията “Valneva Austria”. Ваксината на “Valneva” е от вида инактивирана ваксина. На този фон страната ни директно отказа да се включва с предварителното споразумение за закупуване на ваксини “Новавакс”. Тази ваксина е антигенна – като тази на “Sanofi”, и е с висока ефективност. Кабинетът Борисов 3 планираше от нея да се доставят 1 550 000 дози. Последно служебният кабинет е взел решение да не участва в споразумението на ЕК за доставки. “С поръчаните дози от “Sanofi” и “Valneva”  а заявени достатъчно количества ваксини от 4 различни платформи – аденовирусна, РНК, антигенна и инактивирана, поради което ангажирането на България с ваксината на Novavax не е необходимо”, аргументираха се лаконично от МЗ в отговор на въпроси на “Сега” защо се отказваме от този производител.

Ниските количества ваксини, поръчвани от новите продукти на пазара, са обясними на фона на огромните количества доставки от ваксината на “Пфайзер/БионТех”, с които страната ни вече се ангажира. Още през май България заяви покупката на 14 млн. дози за 2022 и 2023 г. на приблизителна стойност 534 млн. лв. Това прави средна цена от около 38 лв. на доза.

България е спряла да доставя ваксината на "АстраЗенека"

Швеция изхвърля стотици дози AstraZeneca всеки ден

ВАКСИНИ НА БОКЛУКА

България успя да дари голяма част от доставените дози от ваксината на “АстраЗенека”. Така не се стига до хвърляне на големи количества, но въпреки това има бракуван немалък брой ваксини. Правителството договори дарения на общо 492 500 дози от продукта на “АстраЗенека” ( 172 500 дози за Бутан, 50 000 за Босна и Херцеговина, 270 000 дози за Бангладеш”. Въпреки това се е наложило бракуване заради изтекъл срок или неизползвани количества на общо 184 089 дози към октомври. С поставените дози – 479 200, общото количество се доплижава до доставеното. При останалите производители общият брой бракувани дози е по-малък (данни към 10 октомври). Те са 4500 при ваксината на “Пфайзер”, 12 955 при “Модерна”, 199 при “Янсен”. 

ВАКСИНАТА НА SANOFI

Предлаганата ваксина е еднодозова антигенна ваксина, която на този етап се очаква да не се използва за първична имунизация. При преболедували лица или при ваксинирани с друга пандемична ваксина срещу COVID-19. Същата е алтернативен вариант за ваксинация при лица с противопоказания спрямо другите видове ваксини. Очакваните срокове за доставка са през първото полугодие на 2022 г. Заявяването на 10 000 дози от ваксината на Санофи/ГлаксоСмитКлайн ще позволи на България да вземе участие в договора и в бъдеще при необходимост да се осигурят допълнителни количества, обясниха от МЗ по повод заявените 10 000 бройки на фона на по-голямо очаквано количество. 

България е спряла да доставя ваксината на “АстраЗенека”

Източник: в.Сега

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции