<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=143812" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: След смъртта ...

Чарлз III ще бъде официално обявен за крал в събота

09 Септември 2022
0 271

Чарлз III е законен крал веднага след смъртта на кралица Елизабет II. Не са необходими никакви церемонии или формалности, за да стъпи той в длъжност. Това е така, защото още през Средновековието Англия приема принципа Rex nunquam moritur, т.е., „Кралят никога не умира“. 

Чарлз е новият крал на Великобритания

“Кралят е мъртъв, да живее кралят!” е израз, дошъл от френски език, който служи и като политически принцип. Човекът на трона може да умре, но суверенът като политически фигура съществува завинаги. Правилото е измислено, за да се избегнат възможни усложнения и разногласия при предаването на върховната власт.

Чарлз III ще бъде официално обявен за крал в събота
Wikipedia

Все пак има формална процедура, която ще се извърши тази събота (10.09.2022) 10 ч. Съветът по унаследяване ще се събере в двореца Сейнт Джеймс, за да провъзгласи Чарлз III за новия крал на страната. А веднага след това новият владетел ще трябва да тръгне на обиколка на Обединеното кралство, като първа дестинация ще е Шотландия.

Кралица Елизабет II се врече в цял живот служба на Великобритания и изпълни обещанието си

Тържествено коронясване на Чарлз ще се състои вероятно след няколко месеца. Съпругата му Камила ще стане кралица-консорт. В английската история кралици се наричат само жените, които са станали пълноправни владетели, а не съпругите на кралете. Кралицата консорт има пълни права на ранга, без политически и военни.

Великобритания съобщи, че банкнотите и монетите с лика на кралица Елизабет II ще продължават да се използват. Следващите, които ще бъдат печатани, ще носят образа на Чарлз III.

Чарлз III ще бъде официално обявен за крал в събота

Източник: СЕГА

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции