<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=139364" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Два украинск...

Черно море изхвърля много мъртви делфини (видео)

31 Юли 2022
1 836

Черно море изхвърля много мъртви делфини, съобщава NOVA.

Притеснителна статистика показва голям брой мъртви делфини по Северното Черноморие. От началото на годината са открити повече от 60 умрели морски бозайници на брега. Основната причина е човешкият фактор. Оказва се, че морските бозайници са изключително чувствителни на външни влияния, особено на силни звукови вълни под водата.

„Става въпрос за взривове, различни звукове, които изследват дъното за наличие на нефт. В случая знаем, че има военни действия в Украйна. Доста вероятно е от подводни взривове да се достигне такава масова смърт”, обясни доц. Виолин Райков от Института по океанология към БАН.

Черно море изхвърля много мъртви делфини (видео)

Поне 3000 делфина са загинали в Черно море заради войната в Украйна

Оттам засега отхвърлят варианта делфините да са убити умишлено от хората. Съществуват и други фактори, които влияят върху смъртността на морските бозайници.

„Морбили вирусът при тях е доста фатален. Те се заразяват масово и ако имат епизиотия – до 90% от популацията в даден район може да загине”, обясни Райков.

Учените отчитат, че макар и застрашени на този етап няма опасност за популацията на делфините, но e добре да се съобразяваме повече с морските обитатели.

Черно море изхвърля много мъртви делфини

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции