<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=121451" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Русия узакон...

Чужденци се сражават за Украйна. Кои са тези хора?

08 Март 2022
0 4391

Британци, американци, финландци, канадци, източноевропейци – чуждестранни доброволци се отправят към Украйна, за да се включат в сраженията срещу руския агресор. Кои са тези хора и какво точно ги мотивира, разказва Дойче веле.

Властите в Киев призоваха чужденците, желаещи да се сражават срещу руските войски, да се бият редом с украинците. Миналата седмица президентът Зеленски заяви, че повече от 16 000 чужденци вече са изявили желание да се включат като доброволци. Поне част от тях явно вече са пристигали в Украйна.

Зеленски заговори за възможно решение по руските претенции за Крим, ДНР и ЛНР (видео)

Чужденци се сражават за Украйна. Кои са тези хора?

„В неделя, на гарата в Лвов група британци във военни униформи чакаха влака за Киев. В добро настроение те се здрависваха с украински бежанци, които им благодаряха, че ще се сражават за страната им. Техен водач е англичанин, който каза, че е служил в британската Кралска морска пехота и е бил съветник по сигурността в Ирак“, се казва в репортаж на агенция Ройтерс. Въпросният мъж нямал представа дали хората му ще се бият самостоятелно или като част от украинската армия. “Украинците изглеждат силни – наистина силни. Щастлив съм да се бия редом с тях”, казва мъжът, цитиран от Ройтерс.

Чужди бойци и за Русия?

Според непотвърдени информации Русия също използва чуждестранни бойци от Чечения във войната срещу Украйна. Предполага се освен това, че и войници на Беларус взимат участие в сраженията, но президентът Лукашенко отрече тази информации.

Каква е ситуацията за международните бойци, пристигнали в Украйна? Тези дни външният министър Дмитро Кулеба обяви, че 20 000 души от 52 страни са кандидатствали за присъединяване към Международния легион за защита на Украйна. Все още не е напълно ясно колко от тях са одобрени и пристигнали.

Но придвижването към страната е по-лесната част от мисията. Бивш британски войник, служил в Афганистан, предупреждава: „Ако сте дошли тук като военен турист, това не е място за вас. Реалността на войната може да бъде доста смазваща, особено ако попаднете на фронта“.

Какви хора пристигат в Украйна? 

Част от новодошлите чужденци нямат никакъв военен опит, но желаят да нарамят оръжие и да се бият. Има и други, например медици, които нямат намерение да воюват пряко. 29-годишният американец от Чикаго Майкъл Феркол, например, който никога не е и помирисвал война. Той желае да помага в организацията на лечението на ранените. Има, разбира се, и авантюристи. Феркол разказва пред Ройтерс как един финландски доброволец, който също като него се бил присъединил към украинците, му споделил: „Просто искам да убивам руснаци“.

Чужденци се сражават за Украйна. Кои са тези хора?
Отличителни знаци по униформа на неизвестен британски боец в Украйна

Сред пристигналите в Украйна има британци, които са бивши войници от елитно подразделение, участвало във войните в Ирак и Афганистан. Един от тях коментира, че предстои присъединяването на стотици негови бивши колеги – твърдение, което няма как да бъде проверено. Според него конфликтът в Украйна ще им даде нова цел, ще подсили сплотеността между тях и ще им предостави шанс да правят онова, в което са най-добри: да участват в сражения на бойното поле. 

Да се бият на страната на демокрацията

В затворени групи във Фейсбук и Уотсап, в които се влиза само с покана, ветерани споделят чувствителна военна информация, пише още Ройтерс в репортажа си. Там се обсъждат теми, свързани с бронирани жилетки, очила за нощно виждане и инструкции за използване на модерните оръжия, изпратени на Украйна от Запада. Само обучението за ползване на американската преносима ракетна система „Джавелин“, например, отнемало месеци.

Някои от пристигналите чуждестранни бойци твърдят, че искат да защитават справедлива кауза – да заемат страна в конфликта между демокрацията и диктатурата. Американското списание „Тайм“ дори направи аналогия между притока на чуждестранни бойци в Украйна и този на доброволци към Испания през 1936 г., участвали в битките срещу генерал Франко.

Чужденци се сражават за Украйна. Кои са тези хора?

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции