<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=105875" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Предизборен ...

ЦИК свали имунитета на Боян Расате заради погрома в ЛГБТИ център

01 Ноември 2021
0 2375

ЦИК свали имунитета на Боян Расате заради погрома в ЛГБТИ център, пише Mediapool. До това се стигна след като главният прокурор поиска отнемане на имунитета на националиста заради наличните доказателства, че той е сред извършител на хулиганския акт в Rainbow hub.

Решението на ЦИК бе прието с 11 гласа “за”.

Делото е образувано за това, че на 30 октомври Расате в съучастие с други неустановени лица, е “извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, които се отличават с изключителна дързост”.

Прокуратурата обявява, че събраните доказателства са достатъчни за привличане към наказателна отговорност на Расате.

“Установено е, че на 30.10.2021 г. около 17,30 ч той заедно с група лица влезли в офис на фондация на бул. “Княз Ал. Дондуков” в гр. София и започнали да крещят, да събарят мебели и да пръскат стените със спрей”, се казва в съобщението на прокуратурата.

В понеделник вечерта пред Съдебната палата в София се проведе и протест срещу хомофобията “Не на омразата”, провокиран от станалото в Rainbow Hub.

Припомняме ви как сутринта Расате беше изгонен от студиото на NOVA.

“Нападението срещу ЛГБТИ общностния център “Рейнбоу Хъб” е не просто вандалски акт, то е фашистка атака срещу правото ни на съществуване. Излизаме на протест. Ние сме тук. Живи сме. Ние няма да мълчим. Няма да се предадем. Ние ще се борим за правото си да дишаме, крачим, работим, сънуваме, обичаме в този град, в тази държава. Искаме да сме свободни. Ние казваме стоп. Стоп на хомофобията. Край на трансфобията. Стоп на фашизма. Стига толкова насилие, тормоз и терор. Стоп на политическата апатия и аполитичността”, казват организаторите на демонстрацията.

Едно от настояването на протестиращите беше именно главният прокурор да изиска от ЦИК да свали имунитета на Расате.
ЦИК свали имунитета на Боян Расате заради погрома в ЛГБТИ център

Протестиращите скандираха “Фашизмът не е мнение, а престъпление” и настояха за промени в наказателния кодекс, които да включват престъпления от хомофобски и трансфобски подбуди.

Сутринта националистът Боян Расате бе изгонен от студиото на Нова телевизия, след като крещя в ефир и отказа да отговаря на въпроси за потрошения в събота ЛГБТИ център Rainbow Hub. Представители на организацията казват, че Расате е предвождал агресивната агитка и дори е ударил активистка. Той бе поканен в сутрешния блок на телевизията именно заради погрома срещу Rainbow Hub, но отказа да отговоря за деянието.

Расате, който е лидер на БНС-НД и се определя като български националист, се позова на петата поправка на конституцията на САЩ, а не на българската конституция.

ЦИК свали имунитета на Боян Расате заради погрома в ЛГБТИ център

Източник: Mediapool

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции