<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=159887" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Зеленски ком...

Да кажеш, че в България има корупция е все едно да кажеш, че в гората има дървета

19 Януари 2023
0 327

Да кажеш, че в България има корупция е все едно да кажеш, че в гората има дървета – така изглежда благодарение на изключително работещата прокуратура. Антикорупционните усилия в България са чиста формалност. Това е един от изводите, до които се достига в нов доклад на GRECO – антикорупционното тяло към Съвета на Европа, пише Mediapool.

Докладът подчертава незадоволителните резултати, както и огромната разлика между нивата на корупция в страната и издадените присъди срещу висша администрация.

От месеци главният прокурор Иван Гешев тръби, че липсата на присъди се дължи на закриването на специализираните съд и прокуратура, както и на остарелия наказателно-процесуален кодекс, които помагали на организираната престъпност.

GRECO, обаче, твърди че това има малко общо с корупцията.

Да кажеш, че в България има корупция е все едно да кажеш, че в гората има дървета

Организацията “остава със силно впечатление, че причината за неефективното наказателно преследване на случаи на корупция, включващи лица на висши длъжности, се дължи в по-малка степен на архитектурата на съответните прокурорски служби и в по-голяма на прекалено сложните предварителни условия, наложени от прокуратурата на разследващите органи и очевидната липса на решимост за извършване на пълноценни разследвания и завеждане на дела в съда, съчетано с възможно неправомерно влияние върху и в рамките на прокуратурата.”

МВР разследва за корупция лидери на партии (аудио)

Докладът е базиран на редица срещи в България, както и на цялостна ревизия на законодателството и законодателните инициативи в България. Като например разделянето на антикоруопционната комисия КПКОНПИ на две.

Дейност и бездействие

Документът посочва твърдения на следователи, разкриващи проверки за корупция, които събират данни по сигнали. Те, обаче, не стигат до наказателно разследване, поради пропуски в доказателствата или други формални причини.

GRECO също обръща внимание на неефективността на същестуващата антикорупционна комисия КПКОНПИ.

Извършените проверки на хора с висши длъжности е проформа, а установяването на конфликт на интереси се определя като административно нарушение, което се “наказва” с глоба.
Частните интереси също не са засегнати и по презумция не се определят като конфликт на интереси.

Засяга се и получаването на подаръци от чиновници и полицаи, за което няма система за деклариране в България.

Част от предоставените препоръки на доклада са за публичност и прозрачност на доходите на хората във висшия ешелон на властта и техните съветници. Също така за предварителни проучвания на кадрите за несъвместимост с длъжността.

Относно работата и функциите на МВР, GRECO посочва, че много от дейностите на министерството и полицията се препокриват. “Ръководството на полицията е в пряко йерархично подчинение на министъра”, въпреки че това са две отделни структури.

Работата на полицията трябва да бъде независима, като МВР се намесва само по отношение на стратегическо планиране и бюджетни въпроси.

Да кажеш, че в България има корупция е все едно да кажеш, че в гората има дървета

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции