<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=150205" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Съмнително п...

Държавата загуби окончателно дело срещу Божков за 329 млн. лева

08 Ноември 2022
0 17051

Държавата загуби окончателно дело срещу Божков за 329 млн. лева.

Това е най-голямото данъчно дело, заведено от бивша фирма на бизнесмена Васил Божков срещу държавата, пише Mediapool.

Според решение на Върховния административен съд от 8 ноември актът на Държавната комисия по хазарта, според който “Еврофутбол” дължи на държавата 329 млн. лева, е обявен за нищожен.

Преди година и половина Административният съд се произнесе, че дружеството дължи на държавата 261 млн. лева такси и 67.7 млн. лева. лихви, защото за срок от пет години е внесло значително по-малка държавна такса за хазарт от дължимата по закон.

Тогава съдът установи, че законът не е прилаган коректно не само от хазартния оператор, но и от Министерството на финансите, което е допринесло за щетата за бюджета. Отговорни за несъбраните такси са четирима министри на финансите в периода от 1 януари 2014 до края на 2019 година. Това са  Петър Чобанов, Румен Порожанов, Владислав Горанов и Кирил Ананиев.

Върховният административен съд обаче отменя решението на предходната инстанция и обявява за нищожен акта за установяване на публичното вземане на “Еврофутбол”. Причината е, че въпросният акт е издаден от некомпетентен държавен орган – председателя на Държавната комисия по хазарта на 14 февруари 2020 г.

Поради установените процедурни нарушения върховните магистрати приемат, че председателят на Държавната комисия по хазарта не е разполагал с материална компетентност по степен да издаде оспорения акт.

Осъдиха частната лотария на Васил Божков да плати близо 48 млн. лева невнесени данъци

Държавата загуби окончателно дело срещу Божков за 329 млн. лева

Според върховните магистрати е правно нелогично и недопустимо един и същ орган да е овластен едновременно с компетентност да издаде акта и с такава да се произнесе при оспорването му по административен ред.

Преди броени дни Административният съд се произнесе по друго ключово данъчно дело на лотариите на Божков срещу държавата. Според него обявената във фалит хазартна компания “Ню геймс” дължи малко над 223 милиона лева на държавата. Причината – неплатени такси върху организирането на моментните лотарийни игри. Актът обаче отново е издаден от председателя на Държавната комисия по хазарта. Това може да означава, че и той е възможно да се окаже нищожен.

Сагата “Божков”

Сагата “Божков” започна в края на 2019 година след сигнал от неговите конкуренти братя Найденови. Става въпрос за около 700 млн. лева. Държавата твърди, че тези пари не са платени от фирми на бизнесмена Васил Божков.

Божков е с 19 повдигнати обвинения, но предвидливо бе напуснал страната и се оказа в Дубай. Обвинителен акт срещу Божков обаче и до момента не е внесен в съда.

Държавата загуби окончателно дело срещу Божков за 329 млн. лева

Такса “управляваща shaika”

Докато властите и прокуратурата се надпреварваха с нови обвинения, в началото на 2020 г. той предприе контраофанзива от Дубай. Разкри как е “плащал 20% такса на управляващата shaika”.

Божков обяви, че е рекетиран от Борисов и Горанов, на които платил подкупи за над 60 млн. лв. Носел по 1 млн. евро в джобовете на сакото си при всяко свое посещение във финансовото министерство.

Бизнесменът подаде сигнал до прокуратурата, че е предал 30 млн. лева на Борисов и Горанов. За да не се пречи на бизнеса му.

Прокуратурата бе принудена да се заеме с казуса. Тъй като по него нямаше никакво движение, бившият премиер Кирил Петков лично даде показания на държавното обвинение. По този повод Борисов, Горанов и Севдалина Арнаудова бяха арестувани при зрелищна полицейска акция за една вечер. Впоследствие арестите им се оказаха незаконни, а обвинения срещу тримата и до днес не са повдигнати.

Държавата загуби окончателно дело срещу Божков за 329 млн. лева

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции