<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=100668" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Сериалът "При...

“Делта“ вариантът засяга все повече децата (видео)

23 Септември 2021
0 430

“Делта“ вариантът засяга все повече децата, съобщава bTV.

Децата, починали с Covid-19 от началото на пандемията до днешна дата, са 12. Това показват данните на здравното министерство.

Три от смъртните случаи са от този месец. От началото на пандемията заразените до 19-годишна възраст са над 20 000.

"Делта“ вариантът засяга все повече децата

На графиката, изготвена от математика Лъчезар Томов, може да видите и динамиката в тази възрастова група. При по-малко заразени сега, отколкото през миналия ноември, броят на заразените деца дневно е същият. Което значи, че като цяло, децата сега боледуват повече.

Ваксината на Pfizer e безопасна за деца между 5 и 11 години, показват последните проучвания

Математикът прогнозира, че е възможно броят им да продължи да се увеличава.

В момента педиатричното отделение на „Пирогов“ е празно, но като цяло се отчита скок в заразените деца. През изминалото денонощие те са 195, което е рекорд от началото на епидемията.

Според данните в Единния информационен портал вчера беше отчетен случай на починало 7-годишно дете. В болницата, в която то се е лекувало, в момента са настанени други две.

Лилия Стоянова и децата ѝ боледуват от COVID-19 по-рано този месец. Само при малкия ѝ син, единствения неваксиниран, заболяването протича по-тежко.

"Делта“ вариантът засяга все повече децата

„Аз съм с имунен дефицит и при мен заболяването премина леко. Големият ми син, който е със специални образователни потребности, при него нещата протекоха леко. Единствен неваксинираното дете разви усложнения“, разказа тя.

Категорична е, че ще имунизира и малкия, когато има ваксина и за тази възрастова група, и още не е напълно спокойна за здравето на децата си.

„В широкия ми кръг има доста деца, които са преболедували тежко, включително и в болница“, добави той.

Според детския пулмолог проф. Светлана Велизарова заразата протича леко или безсимптомно при повечето деца. Симптомите, които налагат консултация с лекар са: неспадаща температура, честа кашлица и задух.

Бдителни трябва да са родителите на деца с хронични заболявания.

„Всички хронични заболявания трябва да бъдат под контрол от родители и лекари. Най-голямо внимание трябва да се обърне на деца с хронични белодробни заболявания, със сърдечни заболявания, диабет и затлъстяване. Хоспитализираните деца обикновено са такива“, обясни пулмологът.

Наблюденията на проф. Велизарова са, че през тази вълна децата боледуват по-често, защото контактите им не са така ограничени, колкото при предишните пикове.

“Делта“ вариантът засяга все повече децата

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции