<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=170196" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Убиецът на Ев...

Демерджиев: Слава богу не съм участник във филма на Гешев (видео)

17 Март 2023
0 262

Демерджиев: Слава богу не съм участник във филма на Гешев. Това коментира вътрешният министър Иван Демерджиев пред NOVA по повод вчерашната пресконференция на прокуратурата.

Спред данните, които прокуратурата изнесе вчера, главният прокурор Иван Гешев е мишена на атаки от олигарси, а прокурори и съдии са заплашвани. Бяха съобщени данни за подготвяни от престъпна група убийства на главния прокурор, на медиен издател и висш полицай. Гешев коментира, че това била “завладяната държава”, а изнесеното показвало организирана атака на мафията срещу държавата.

Демерджиев подчерта, че главният прокурор има средствата и е длъжен да се справи със заплахите както срещу себе си, така и срещу магистрати, ако има такива.

„Ако главният прокурор е обект на заплаха, той има всички средства да се справи с нея. Той не може да бъде жертва”.

“Слава богу не съм участник в този филм, или сериал, не знам как да го нарека. Разбрах за операцията на ДАНС и прокуратурата на финала, когато беше поискана помощ. Това не е наша разработка. Не мога да преценя дали това е абсолютно коректно.” Това коментира служебният министър Демерджиев.

“Жанрът на филма за мен е мелодрама. Не мога да си представя как главният прокурор, който има толкова правомощия да се защити, може да е жертва”, каза още Демерджиев. В отговор на въпрос той уточни, че в МВР няма достатъчно информация, за да се каже дали съществува описаната от прокуратурата организация за “овладяване на държавата”.

Демерджиев: Слава богу не съм участник във филма на Гешев (видео)
Снимка: Скрийншот, видео NOVA

“Ако се говори, че има завладяна държава, МВР не е част от нея. МВР не е завладяно. Няма влияние върху МВР, което да ни пречи да изпълняваме функциите си. Не мога да си представя как някой може да завладее прокуратурата”, обясни Иван Демерджиев.

Според министъра Гешев драматизира излишно. Той се оплака, че за пореден път МВР трябва да охранява хора, за които се смята, че са заплашени. А тази бройка в последните месеци набъбнала твърде много.

Заплахи около списъка с магистрати: Ако не даде Гешев, Борисов “ще бъде следващият Магнитски”

Демерджиев обяви, че е поставил задача на регионалните дирекции всички хора с прякори да са обект на сериозна оперативна работа. Той обаче уточни, че арести може да има, когато се съберат доказателства за престъпления.

Относно мъжа с прякор Къро, Демерджиев каза: „Този човек е част от криминалния контингент, който наблюдаваме внимателно. Преди 2-3 месеца поставих задачи на всеки един областен директор да отдели такъв криминален контингент, който най-съществено влияе на криминогенната обстановка в страната. Този човек попада сред такъв контингент”.

Запитан дали въпросният мъж има връзка с „частната граница” и „Капитан Андреево”, Демерджиев отговори: „Има данни тези дружества да са свързани, но не само с това лице, а и с други от криминалния контингент”.

Министърът каза още, че се проверява публикация на сайта “Бърд”. Според нея началникът на отдел “Убийства” в дирекция на полицията работил за Христофорос Аманатидис – Таки. Той даде да се разбере, че се проверяват всички сигнали от граждани и медии за полицаи, които не изпълняват служебните си задължения.

На въпроса, дали има данни чужди държави да се опитват да диктуват решенията на политици, Демерджиев обяви, че тези твърдения трябва да се проверят от ДАНС.

Относно купуването на гласове, Иван Демерджиев каза, че полицията работи по-активно. Той допълни, че има активизиране и сред тези, които се опитват да подпомогнат победата на една или друга партия. До момента се работи по над 190 сигнала за такива случаи, има и 13 досъдебни производство, обобщи министърът.

По повод очакванията да има нов списък по закона “Магнитски” Демерджиев каза: “Каузата ми е да имаме разработки по всички, които попаднат в Магнитски 3. Не ни трябва Магнитски 3 или 4, а работа”.

Демерджиев: Слава богу не съм участник във филма на Гешев

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции