<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=149654" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Парламентът ...

Депутати се притесняват от кибератака след решенето да изпратим оръжие на Украйна

03 Ноември 2022
0 114

Депутати се притесняват от кибератака след решенето да изпратим оръжие на Украйна.

Българските институции отново могат да станат обект на хакерска атака, след като в четвъртък парламентът прие решение да предостави военна подкрепа за Украйна. Това стана ясно на заседание на парламентарната комисия по електронно управление и информационни технологии.

Сайтовете на някои от институциите все още не са добре защитени, което ги прави уязвими. Това заяви по време на заседанието Божидар Божанов, депутат от “Демократична България”, заместник-председател на комисията и бивш министър на електронното управление.

“Очаквам, че ще има втори опит за кибератаки”, допълни той.

Депутати се притесняват от кибератака след решенето да изпратим оръжие на Украйна

Парламентът реши: Изпращаме оръжие на Украйна (видео)

“Колко ще бъдат силни атаките, не можем да прогнозираме, но защитата ни ще е постоянна”, увери от своя страна служебният министър на електронното управление Георги Тодоров, докато отговаряше на актуални въпроси пред депутатите от комисията, пише Dir.bg.

Тодоров подчерта, че министерството си сътрудничи с всички институции по темата за киберсигурността.

Според него едно от най-големите предизвикателства пред електронното управление е липсата на кадри. По думите му добре подготвените специалисти предпочитат да се развиват в частния сектор, където заплащането е далеч по-атрактивно.

Припомняме, че преди няколко седмици руски хакери атакуваха сайтове на държавни институции, летища и медии, включително и Президентството. Прокуратурата установи извършителя – гражданин на Руската федерация, който се намира на руска територия. Също тази година стана на най-голямата кибератака от руски хакери, по данни на службите. Хакерите удариха “Български пощи” и спряха работата на д ържавното предприятие за повече от месец.

Депутати се притесняват от кибератака след решенето да изпратим оръжие на Украйна

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции