<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=149607" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Прецакаха ни...

Парламентът реши: Изпращаме оръжие на Украйна (видео)

03 Ноември 2022
0 680

Парламентът реши: Изпращаме оръжие на Украйна.

Депутатите в 48-ото Народно събрание гласуваха България да предостави военна помощ на Украйна. Решението бе взето със 175 гласа на ГЕРБ-СДС, ПП, ДПС, ДБ и “Български възход”. “Против” гласуваха само депутатите на БСП и “Възраждане”.

Парламентарните комисии одобриха изпращането на военна помощ за Украйна (видео)

Изненадващо в последния момент към мнозинството се присъедини и парламентарната група на “Бългаски възход”, на Стефан Янев, чийто лидер до момента бе противник на идеята.

Парламентът реши: Изпращаме оръжие на Украйна (видео)
БулФото

„Внесохме с ясно съзнание, че сме закъснели да застанем редом до нашите партньори. Имаме шанс да поправим тази грешка. Това е и решение за укрепване на отбранителните способности на България”, коментира Атанас Славов от ПГ на „Демократична България”. 

Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС пък призова колегите си да направят евроатлантически консенсус, който да „направи на пух и прах тезата, че българското общество е против военна помощ за Украйна”.

Парламентът реши: Изпращаме оръжие на Украйна (видео)

От БСП пък поискаха гласуването да се предава пряко по БНТ. Депутатите на левицата се аргументираха, че българските граждани трябва да видят кой въвлича страната в конфликта” и опитва да “скрие това решение между четири стени”.

От “Възраждане” поставиха въпроса за липсата на предварителен анализ на МО и Външно министерство. 

С днешното решение на парламента Министерски съвет се задължава да определи в срок до 1 месец какво оръжие да бъде изпратено в Украйна.

Парламентът реши: Изпращаме оръжие на Украйна

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции