<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=197503" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Наводнения, Б...

Депутатите искат ваканция преди местните избори

08 Септември 2023
0 343

Депутатите искат ваканция преди местните избори. Явно управниците се стремят както да си отдъхнат преди поредната “съдбоносна” неделя, така и да си заделят време за агитация и ухажване на електората.

Народното събрание по всяка вероятност ще излезе в почивка седмица или две преди вота на 29 октомври. Това потвърди пред журналисти в кулоарите председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

В понеделник започва регистрирането на партиите за местния вот (видео)

Все още не е обсъждано колко дълга да е ваканцията, предава Дневник. Според Атанасова обаче седмица преди вота ще бъде много трудно с кворума в пленарна зала, тъй като всички партии имат предизборни мероприятия.

“Ако има съгласие на председедатлски съвет последната седмица парламентът да не заседава, а да заседава извънредно във вторниците, за да наваксаме със законодателната програма, това е един добър вариант”, смята тя.

Депутатите искат ваканция преди местните избори

Представителката на ГЕРБ добави, че една от причините за ваканцията е да не се използва трибуната за предизборни цели.

Крайното решение за депутатската ваканция ще бъде взето от народните представители, които трябва да го гласуват, след като то бъде внесено в деловодството на парламента.

По Конституция Народното събрание не работи по време на предизборна кампания за парламентарен вот, пише Дневник. За местния няма такова изискване. Ето защо се налага Народното събрание да се произнесе с решение. Такава практика е имало и през 2019 г., когато депутатите излязоха във ваканция 10 дни преди местните избори.

Цената

А колко ще струва на данъкоплатците местният вот на 29 октомври? 151,1 млн. лв. са одобрените средства до този момент. Това е размерът на план-сметката за разходите по подготовката и провеждането на първия и втория тур на изборите за общински съветници и за кметове през 2023 година, който правителството одобри преди дни.

Парите ще се осигурят за сметка на предвидените разходи по централния бюджет за 2023 година.

Депутатите искат ваканция преди местните избори

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции