<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=149802" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Петков и Цоне...

Депутатите връщат гласуването и с хартиена бюлетина

04 Ноември 2022
0 212

Депутатите връщат гласуването и с хартиена бюлетина.

На първо четене в пленарната зала депутатите одобриха връщането на смесеното гласуване. 125 народни представители гласуваха “за” законопроекта, а 100 са против.

ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП и „Български възход“ подкрепиха връщането на хартиената бюлетина в секциите с над 300 избиратели. Против предложението са от „Продължаваме промяната“, „Възраждане“ и „Демократична България.

Един от депутатите на също БСП е бил против.

Хартиената бюлетина може да се върне още за следващите избори

Депутатите връщат гласуването и с хартиена бюлетина

Предложението е на избори гласоподавателят да решава дали да гласува с хартиена бюлетина или чрез машина.

Предстои законопроектът да бъде разгледан отново в Комисията по правни въпроси, а след това ще бъде окончателно гласуван в зала.

Припомняме, че на 2 ноември правната комисия прие промените в Изборния кодекс, поискани от БСП. Депутатите от “Продължаваме промяната” напуснаха заседанието веднага, след като стана ясно, че промените влизат в дневния ѝ ред.

Поправките подкрепиха депутатите на левицата заедно с колегите им от ГЕРБ и ДПС. Против бяха петима народни представители от “Възраждане”, ДБ и “Български възход”.

Проектът предвижда да се гласува по избор – с машина или на хартия. Запазва се условието да няма машинно гласуване, когато секцията е по-малко от 300 избиратели. Това важи и за секции в чужбина, за образуването на които са подадени по-малко от 300 заявления или в които на последните избори са гласували по-малко от 300 избиратели.

Депутатите връщат гласуването и с хартиена бюлетина

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции