<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=149538" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Плащаме на до...

Хартиената бюлетина може да се върне още за следващите избори

02 Ноември 2022
0 132

Хартиената бюлетина може да се върне още за следващите избори, след като правната комисия прие промените в Изборния кодекс, поискани от БСП.

Депутатите от “Продължаваме промяната” напуснаха заседанието, след като стана ясно, че промените влизат в дневния ѝ ред.

Поправките подкрепиха депутатите на левицата заедно с колегите им от ГЕРБ и ДПС. Против бяха петима народни представители от “Възраждане”, ДБ и “Български възход”.

Проектът предвижда да се гласува по избор – с машина или на хартия. Запазва се условието да няма машинно гласуване, когато секцията е по-малко от 300 избиратели. Това важи и за секции в чужбина, за образуването на които са подадени по-малко от 300 заявления или в които на последните избори са гласували по-малко от 300 избиратели.

Хартиената бюлетина може да се върне още за следващите избори
Снимка: iStock

Хартиената бюлетина пак скара депутатите (видео)

От ГЕРБ-СДС предложиха такива промени още в миналия парламент.

От ДПС пък ще предложат между двете четения гласуването да бъде 100% машинно и хартиено – бюлетината да се поставя в сканиращо устройство, което да отхвърля недействителните от тях.

Според “Български възход” машинният вот гарантира в по-голяма степен честността на гласуването.

Позицията на „Демократична България“ е срещу смесения тип гласуване и възможността гласоподавателят да има избор между бюлетина и машина.

Правната комисия прие на първо четене и предложенията за законодателни промени в Изборния кодекс на “Възраждане” и “Демократична България”.

“Възраждане” предлагат видеонаблюдение през целия изборен ден, за да се възпрепятстват евентуални изборни измами. В предложените от тях промени е записано още Централната избирателна комисия да отразява пропорционалното разпределение на парламентарните групи.

От „Демократична България“ се фокусират върху сигурността на машинния вот. Те искат достъп на представители на партиите до машините по всяко време в изборния ден, както и специално звено, което да подпомага избирателната комисия по отношение на сигурността на вота.

Хартиената бюлетина може да се върне още за следващите избори

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции