<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=159692" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Руските запл...

Die Welt: България тайно спаси Украйна в ключов момент от войната

18 Януари 2023
0 548

Миналата година България тайно помага на Украйна и използва посредници, за да осигури жизненоважни доставки на оръжия, боеприпаси и дизел в критичен момент от сраженията.
Това показва разследване на германския всекидневник WELT с ексклузивни интервюта с украинския външен министър Дмитро Кулеба, бившия български премиер Кирил Петков и неговия финансов министър Асен Василев.

“Докато българската социалистическата партия нарича доставките на българско оръжие за украинските сили „непристъпна линия“, чиновниците на Петков избягват междуправителствени транзакции и използват посреднически компании в България и чужбина, за да отворят маршрути за доставка по земя и въздух през Румъния, Унгария, и Полша.”, се казва в материала.

„Смятаме, че около една трета от боеприпасите, необходими на украинската армия в ранната фаза на войната, идват от България“, казва Петков пред WELT.

Също толкова деликатна е ситуацията с дизелa, който България доставя на Украйна. Той е преработен от руски суров петрол в черноморска рафинерия, която по това време принадлежи на руската компания Лукойл.
„България стана един от най-големите износители на дизел за Украйна. На моменти покриваше 40% от нуждите на ѝ“, казва бившият финансов министър Василев пред WELT.

Правителството в Киев потвърждава тази версия на събитията. Кулеба каза пред WELT, че миналия април страната му е била застрашена от изчерпване на мунициите.
„Знаехме, че в българските складове имат големи количества от необходимите боеприпаси, така че президентът Зеленски ме изпрати да набавя необходимия материал“, допълва той.

“Беше въпрос на живот и смърт, защото в противен случай руснаците щяха да окупират повече села и градове, убивайки, измъчвайки и изнасилвайки повече украинци.”

Die Welt: България тайно спаси Украйна в ключов момент от войната

Действията на Петков

На 25 февруари, само ден след нахлуването на руския президент Владимир Путин в Украйна, на неформална среща на Европейския съвет в Брюксел, Петков подчертава пред колегите си лидери, че на Зеленски може да му остават по-малко от 48 часа живот, че е в списък с цели на Москва и че Съветът трябва незабавно да наложи тежки санкции. Европейската комисия в крайна сметка подкрепя този ход.

В същото време финансовият министър Василев участва в среща на финансовите министри от ЕС в Париж. Той описва ситуация на нерешителност, в която всички са все още в шок от нападението. След това Василев произнася реч. Той не говори за статистика и икономически последици, а за „денацификацията на Украйна“ на Путин, изхождайки от опита на България.

„Това направиха руснаците в България след Втората световна война. Избиха хиляди инакомислещи, професори и свещеници“, казва Василев. Той също призовава за незабавни решения, а участници в срещата потвърждават пред WELT, че българският министър е обърнал настроенията на събралите се делегати.

Два дни по-късно Брюксел прилага предложените мерки.

Сред коридорите на ЕС, те са наречени „българското предложение“.

Петков разкрива, че в последствие правителството упълномощява посредници да изнасят муниции и оръжие към посреднически фирми в чужбина.
„Нашата частна военна индустрия произвеждаше на пълни обороти“, казва Петков. Кадри от април показват товарни самолети, препълнени с оръжия, които летят между България и Полша.
Известно е, че полското летище Жешув, на 70 километра от украинската граница и строго охранявано от НАТО, е основен пункт за доставки.
„Погрижихме се сухопътният път през Румъния и Унгария също да бъде отворен за камиони“, допълва той.

Кулеба потвърдждава тези доставки. Той подчертава, че не става въпрос българското правителство да предоставя пряка военна помощ на Украйна.
„По-скоро украински компании и фирми от страни в НАТО да получат възможност да вземат необходимото от български доставчици“.

Според информация, предоставена на WELT, САЩ и Великобритания са платили за доставките.

Доставки на дизел

Василев си спомня среща със Световната банка във Вашингтон през пролетта. Там, разкрива той, украински служител му казал, че войските на Киев изчерпват горивото си.
България има рафинерия близо до Бургас. Тя се управлява от дъщерно дружество на руската група Лукойл и се доставя от руски петролни танкери.

Василев казва, че е насърчил Лукойл в България да изнася излишък от петрол за Украйна. Реакцията била положителна и служителите там също осъдили войната на Путин.
България се нуждаела от около половината от горивото, което рафинерията произвеждала; останалото, казва той, е било изпратено в Украйна.
Доставките от местни фирми отново се извършвали чрез чуждестранни посреднически фирми.

Киев потвърди за WELT, че украинските компании са получили български дизел в този ключов етап на конфликта.

Цялата статия можете да намерите на сайта на POLITICO.

България тайно спасила Украйна в ключов момент от войната

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции