<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=120947" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Американскит...

Добромир Заков: Няма военна мобилизация у нас, няма и причина за това (видео)

03 Март 2022
0 780

Добромир Заков: Няма военна мобилизация у нас, няма и причина за това.

“Определението за случващото се в Украйна го даде и международната общност, не е нужно аз да го давам, но  все пак – то категорично е война. А тя е вследствие на въоръжено нападение от страна на Руската федерация”, така министърът коментира ситуацията в Украйна. И подчерта, че към момента няма данни за конкретна военна заплаха спрямо България.

Какво може да се очаква от новия военен министър Драгомир Заков?

На въпрос има ли риск от ядрена атака той отговори: “Иска ми се да няма. Има паритет в ядрените сили в света. Това означава, че ако има ядрена война, тя не може да бъде спечелена от никоя от страните и ще бъде безсмислена. Ядрените оръжия имат възпиращ елемент. Личното ми мнение е, че руският президент използва това като разменна монета и засилване на бъдеща преговорна позиция. Иска ми се да вярвам, че няма други намерения, тъй като ядрена война не би могла да бъде спечелена от когото и да било. Нека не плашим хората с неща, които са някаква фикция и засилване на преговорна позиция. Не е необходимо да се мисли в тази посока. Анализират се данните и в България, и на равнище НАТО”.

Добромир Заков: Няма военна мобилизация у нас, няма и причина за това (видео)
Press Conference NATO Secretary General Jens Stoltenberg

Заков за пореден път подчерта, че изпращането на повиквателни на мъже у нас няма нищо общо със ситуацията в Украйна. “Категорично няма военна мобилизация, няма и причина за това. Става дума за съвсем стандартна процедура, която се случва два пъти годишно и се планира предварително”, обясни министърът.

Мобилизация е възможна само след решение на НС и указ на президента, обявиха от МО

“Война може да се води по много начини, включително и с невоенни средства, например – в киберпространството”, допълни Заков.

Според него България има конкретни планове за защита на обектите от национална сигурност. “Имаме всички необходими способности, за да защитим критичната си инфраструктура”, увери министърът.

Министърът каза, че все още не е ясно дали страната ни ще може да окаже поисканата от Украйна военна помощ. И коментира информацията, че Киев очаква от нас 16 МиГ-а и 14 Су-25. „Моята информация е много конкретна и тя е, че става въпрос за фалшива новина. Касае не само България, но и други страни членки на НАТО. Новината е напълно невярна”, категоричен бе Заков.

Добромир Заков: Няма военна мобилизация у нас, няма и причина за това (видео)

„Не мога да влизам в детайли, но това са елементи, които се опитваме да съберем, за да се види дали изобщо можем да изпратим нещо. Исканията са ясни, въпросът е дали има как да отговорим на тях”, каза Заков.

Той коментира и парите за отбрана в държавния бюджет. “Те никога не стигат, но главният въпрос е как ги харчим. Мисля, че подходът за харченето им от миналото трябва да се промени. За мен лично не е редно първо да се получава одобрение от парламента по конкретна сума и едва след това да се работи по даден проект. Това е сбъркан път на проектопланиране”, категоричен бе Заков.

Той заяви, че не изключва възможността първоначално предложения за наследник на Стефан Янев – Тодор Тагарев, да се присъедини към екипа на Министерството на отбраната. 

Добромир Заков: Няма военна мобилизация у нас, няма и причина за това (видео)
Архив БулФото

“Стефан Янев не го познавам от сега. Работили сме с него дълги години – бях посланик в НАТО, а той беше министър. Имаше много колегиално предаване, със съответната информация”, подчерта Заков.

Добромир Заков: Няма военна мобилизация у нас, няма и причина за това

Източник и видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции