<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=142356" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вижте неверо...

“Джеймс Уеб” откри CO2 в атмосферата на екзопланета

26 Август 2022
0 78

С помощта на орбиталния телескоп “Джеймс Уеб” международен екип от изследователи е открил въглероден диоксид (CO2) в атмосферата на екзопланетата WASP-39b. Тя се намира на 700 светлинни години от Земята, съобщиха от Женевския университет, цитирани от Darik.news.

В доклада се казва, че откритието “бележи нов етап в търсенето на живот във Вселената”.

“Планетата WASP-39b е горещ газов гигант, който обикаля около звезда от слънчев тип на разстояние 700 светлинни години от Земята”, се казва в изявлението на университета, публикувано на неговия уебсайт.

Телескопът “Джеймс Уеб” е заснел ясен кадър на далечна галактика

Оттам допълват още: “За разлика от газовите планети гиганти в нашата Слънчева система WASP-39b е много близо до звездата си – осем пъти по-близо от Меркурий до Слънцето. Екзопланетата завършва една пълна обиколка около звездата си само за четири земни дни. Заради близостта си до звездата тя се нагрява до около 900 градуса по Целзий”.

С помощта на телескопски спектрограф астрономите са изследвали светлината на звездата, която е преминала през атмосферата на WASP-39b. Те установили, че в атмосферата на екзопланетата има CO2. Както отбелязва в тази връзка съавторът на научната статия Доминик Пети дьо Ларош, “за първи път въглероден диоксид е ясно открит на планета извън Слънчевата система”.

Вижте невероятните кадри на Юпитер, направени от телескопа “Джеймс Уеб”

Проучването на WASP-39b е част от по-широка програма за изследвания, провеждани с телескопа “Джеймс Уеб”. Тя включва и изследването на две други екзопланети, обясняват от Женевския университет.

В международната програма участват освен специалистите от университета в Берн и Националният център за научна компетентност по планетарни изследвания на Швейцария. Резултатите от изследването ще бъдат публикувани следващата седмица в списание Nature.

“Джеймс Уеб” откри CO2 в атмосферата на екзопланета

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции