<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=146843" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Изведнъж Рус...

Експерти за лидера на “Възраждане”: Всеки журналист е заплашен (видео)

06 Октомври 2022
0 1239

Експерти за лидера на “Възраждане”: Всеки журналист е заплашен.

Това заяви за bTV медийният екксперт доц. Георги Лозанов по повод вчерашния опит на Костадин Костадинов да изгони журналиста Ралица Фичева от “Дневник” на пресконференция на партията.

“Абсолютно ясно е, че всеки журналист се почувства заплашен от такъв тип поведение. И никой няма нагласата да застане на страната на “Възраждане”, заяви доц. Лозанов.

Експерти за лидера на &#8220;Възраждане&#8221;: Всеки журналист е заплашен (видео)
Интересите на Путин

„Всъщност притеснителното е, че някой се опитва да повтори руския модел за налагане на някакъв вид мека диктатура в България“, допълни главният редактор на “Капитал” Алексей Лазаров.

Той припомни закона, с който руската държава преди години искаше да ограничи свободата на медиите в страната.

Костадинов опита да изгони недудобни медии от пресконференция (видео)

“Заплахата идва от закона, който най-вероятно Костадин Костадинов ще се опита да предложи в Народното събрание. Той на практика копира руския закон за потискане на медиите, който Москва се опита да наложи преди няколко години. Това беше началото на процеса на запушване на устата на свободните медии в Русия“, каза Лазаров.

Експерти за лидера на &#8220;Възраждане&#8221;: Всеки журналист е заплашен (видео)
Медийното отразяване и подкрепата от обществото

“Това е един сценарий, който се разиграваше, защото “Възраждане” нямат какво повече да кажат от това, което заявиха в предизборната си кампания. Тогава те въобще не внимаваха коя медия с какво финансиране е. Това изявление дойде, когато предизборната кампания свърши и след като казаха каквото имаха да казват и то десетки пъти. Впрочем, тази партия и нейният лидер имат доста по-голяма медийна пропускливост, отколкото е реалната им подкрепа. И аз мисля, че тук е ролята на медиите – да не правят балони от крайни изказвания, които очевидно не се подкрепят от обществото”, подчерта Лозанов.

В тази връзка вчера от Асоциацията на европейските журналисти приканиха колегите си да бойкотират политици, които мачкат и унижават представители на медиите в България.

АЕЖ прикани журналистите да бойкотират политици като Костадинов

Ние от „Господарите“ се присъединяваме към позицията на АЕЖ и осъждаме поредното недопустимо поведение на български политик към неудобните за него медии. През годините сме ставали многократно свидетели на подобно поведение от идентични лица в политиката, като Волен Сидеров например, който гони журналисти и нахлува в студия на телевизии. С подобно поведение, изкачването на България в класацията за свобода на словото от 112-то до 97-мо място през тази година изглежда отново застрашено.
Подобно поведение от страна на политици засяга свободата на словото, изявата и журналистиката.
Предоставянето на платформа и време в ефир на хора, които умишлено бълват лъжи и дезинформация, е опасно и безотговорно. Както журналистите носят отговорност за действията и думите си, така би следвало да правят и политиците.
Призоваваме всички уважаващи професията колеги да бойкотират подобни демонстрации.

Експерти за лидера на “Възраждане”: Всеки журналист е заплашен

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции