<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=135561" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Путин се кара...

Ултиматум от Русия заради експулсирането на дипломати (видео)

30 Юни 2022
0 4346

Ултиматум от Русия заради експулсирането на дипломати.

Страната заплашва да затвори посолството си у нас, ако не бъде отменено решението за изгонване от страната на 70 служители в мисията на Москва. Протестна нота с такъв ултиматум е внесена във външно министерство от посланика на Русия у нас Елеонора Митрофанова.

Ако това не се случи, руското посолство ще постави въпроса пред Русия за закриването на мисията си в София.

Срокът, който е посочен в нотата е 12 ч. на 1 юли.

България гони 70 руски дипломати (видео)

Ултиматум от Русия заради експулсирането на дипломати (видео)

„Смятаме обявяването за „персона нон грата“ и неприемливи лица за 70 служители на руските задгранични учреждения на територията на България за безпрецедентен, клеветнически, напълно безоснователен и провокационен акт“, се допълва в нотата.

Междувременно Петков поиска посолството на Русия да оттегли подадената нота.

Как Митрофанова коментира изгонването на 70 руски дипломати (видео)

Ултиматум от Русия заради експулсирането на дипломати (видео)

“Въпреки че българското присъствие в нашето посолство в Русия наброява едва 12 души, Руското посолство в България ще има възможността да запази 43-ма свои служители, съгласно решението, взето от българското правителство вчера”, заяви в изявление премиерът в оставка Кирил Петков и поиска посолството на Русия да оттегли подадена днес нота.

“Отношенията между България и Руската федерация са дългогодишни, многопластови и от голямо значение за съдбата на страната ни в исторически план. Ние уважаваме руския народ и ценим нашите културни, исторически, социални и търговско-икономически връзки. Заради това, въпреки че българското присъствие в нашето посолство в Русия наброява едва 12 души, Руското посолство в България ще има възможността да запази 43-ма свои служители, съгласно решението, взето от българското правителство вчера”, заявява Петков.

Той подчертава, че вярва в необходимостта от диалог, за който дипломатическите канали са от ключово значение.

България и Руската федерация нямат споразумение за броя на дипломатическите служители, които да работят в двете държави.

Принципът на реципрочност, който беше един от аргументите за обявяването на “персона нон грата” на 70 служители на руската мисия у нас ще редуцира трайно състава на мисията. Това предположение направи проф. Николай Радулов в предаването “Тази сутрин“.

“Mеждународната обстановка и това, което им показахме, сочи това, че те ще са толкова, колкото са нашите дипломати в Русия, няма да се върнат“, заяви той.

Според специалисти по международни отношения решението да се намали присъствието в страната на дипломати, за които предварително е известно, че са свързани със спецслужбите на Руската федерация, идва в момент, когато Организацията на северноатлантическия договор обяви Русия за заплаха номер 1.

„Очевидно е, когато вчера НАТО прие промени в стратегията си и обяви, че основна заплаха за сигурността е Русия, ние да неглижираме че имаме огромна група от хора, които биха могли да създадат сериозни проблеми във вътрешната сигурност на страната“, заяви още проф. Радулов.

Виенската конвенция изисква приемащата страна да предостави акредитация само за позициите на посланика, военното аташе и генералния консул. Това означава, че България трябва да одобри техните кандидатури преди да започнат да действат на наша територия.

Източник: bTV

Ултиматум от Русия заради експулсирането на дипломати (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции