<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=152429" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Разследват ф...

ЕС няма да признава паспорти, издадени в анексираните украински региони

25 Ноември 2022
0 101

ЕС няма да признава руски паспорти, издадени в анексираните украински региони, както и в Абхазия и Южна Осетия. Това реши европейският парламент (ЕП) в споразумение със Съвета на Европа.

Решението бе прието с 531 гласа “за”. 7 евродепутати бяха против, а 34 се въздържаха. Това съобщава Анадолската агенция. По-рано през месеца Москва обяви, че е издала над 80 000 руски паспорта след анексията на украинските региони.

Владимир Путин подписа анексията на окупираните украински територии

ЕС няма да признава паспорти, издадени в анексираните украински региони
iStock

Решението предоставя на Европейската комисия (ЕК) задачата да изготви “списък на руските документи за пътуване, по-специално паспортите, които не трябва да бъдат признавани”. Това ще се случи след консултации с държавите-членки на ЕС.

Държавната дума на Русия ратифицира анексирането на 4 украински области

Може да бъде направено изключение за лицата, които идват в ЕС в опит да избягат от войната и конфликтните зони. Те могат да бъдат приемани по хуманитарни причини.

След като бъде приет от Европейския парламент и одобрен от Съвета на ЕС, документът ще бъде публикуван в Официален вестник на Европейския съюз и съответният правен акт ще влезе в сила на следващия ден. 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции