<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=120519" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: В десетки рус...

ЕС въоръжава Украйна, забранява руски медии и полети (видео)

28 Февруари 2022
0 1084

ЕС въоръжава Украйна, забранява руски медии и полети, съобщава NOVA.

За първи път в историята Европейският съюз ще финансира закупуването и доставката на оръжия и друго оборудване за страна, която е обект на нападение. Това заяви Урсула фон дер Лайен.

Тя обясни още, че ЕС ще засили още повече санкциите срещу Кремъл и „неговия сътрудник” Беларус. Председателят на Европейската комисия допълни, че въздушното пространство ще бъде затворено за всеки руски самолет, включително и за частните самолети на олигарси.

Прекратява се дейността на руските медийни групи “РТ” и “Спутник” в държавите от ЕС. Замразява се имуществото на Руската централна банка и се спират преводите от и към нея. 

ЕС въоръжава Украйна, забранява руски медии и полети (видео)

Украйна завежда дело срещу Русия в Международния съд в Хага

ЕК предлага нови санкции, които засягат руските олигарси. Предложени са и санкции срещу лица от Беларус. 

Изключването на Русия от системата SWIFT ще попречи на някои руски банки да използват международните си финансови резерви в подкрепа на руската валута.

„Ще предложа на лидерите на Евросъюза следните мерки. Първо, ние се ангажираме да премахнем определени руски банки от SWIFT. Това ще гарантира, че тези банки ще бъдат изключени от международната финансова система и ще навреди на способността им да работят в световен мащаб”, заяви в събота вечерта Урсула фон дер Лайен.

Лидерите от Г7 също се обявиха за изключването на Русия от системата SWIFT. Премиерът на Унгария Виктор Орбан подкрепи санкциите срещу Русия.

„Подкрепяме всички санкции. Няма да блокираме нищо от това, което Европейският съюз договори. Приемаме го и ще го подкрепим. Сега не е време да се правим на умни. Време е да бъдем единни”, заяви Виктор Орбан.

Междувременно Западът продължава да осигурява военна помощ на Украйна. В рязка промяна на политиката си, Германия обяви че предоставя помощ на Украйна и спешно започва да строи терминали за втечнен газ.

„Тази нова реалност изисква ясни отговори и ние ги даваме. Решихме Германия да предостави на Украйна оръжия, за да може да се защити”, заяви канцлерът Олаф Шолц.

На извънредната сесия на парламента присъства и посланикът на Киев, който беше посрещнат на крака с аплодисменти.

Две от най-големите технологични фирми –  „Мета” на Марк Зукърбърг и „Алфа”, която управлява Google, обявиха, че спират рекламите на руските държавни медии. В същото време хакери за пореден път свалиха сайта на руския президент. А в Twitter милиардерът Илън Мъск обяви, че е преместил сателит над Украйна, за да осигурява интернет връзките над страната.

„Услугите на „Старлинк” вече са активни в Украйна. Още терминали са на път”, написа Мъск в Twitter.

Това означава, че Русия вече няма да може да блокира достъпа до интернет в Украйна, а ако иска да го направи, ще трябва да извърши международни кибератаки.

ЕС въоръжава Украйна, забранява руски медии и полети

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции