<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=96489" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: В пореден пос...

Етичната комисия на СУ ще разгледа сигналите за плагиатство срещу Петър Илиев

12 Август 2021
0 572

Етичната комисия на СУ ще разгледа сигналите за плагиатство срещу Петър Илиев, пише Свободна Европа.

Сигналите за плагиатство срещу преподавателя в Софийския Университет (СУ) „Свети Климент Охридски“ и предложение за министър от „Има такъв народ“ Петър Илиев са допустими и ще бъдат разгледани от Етичната комисия на висшето училище.

Във видеото ви припомняме интервюто на Петър Илиев, което предизвика вълна от реакции.

През изминалата седмица разследване на специализираната група във Фейсбук „Правна лудост“, поддържана от кадри на Юридическия факултет към Софийския университет, уличи Илиев, че е плагиатствал 40 страници в своя книга от колежката си в Софийския университет доц. д-р Наталия Киселова.

По случая официално бяха подадени три сигнала, чиято допустимост е била разгледана от юрист от правния отдел на СУ и специалист в отдел „Човешки ресурси“. Те са придвижили проверката към Етичната комисия.

В СУ отскоро действат специални правила за извършване на проверка за плагиатство и недостоверност на научни данни. Сигнал за плагиатство могат да подадат на практика всички с научна степен в съответното професионално направление, всички хабилитирани лица, както и „заемащи други академични длъжности, такива, обучаващи се в Софийския университет, или членове на редакционни колегии на учебни и/или научни издания“.

Най-арогантните моменти от скандалното интервю на Петър Илиев (видео)

Според правилника на СУ плагиатството е причина за прекратяване на трудовите правоотношения със съответния преподавател. Доказано плагиатство може да доведе и до отнемане на адвокатски права.

Какво предстои?

Следва Етичната комисия да запознае самия Илиев със сигналите и доказателствата, а той ще получи възможност да изрази собствено становище и да предостави други доказателства, съобщава lex.bg. Възможно е и изискването на становища от експерти, които да дадат свои заключения за налично плагиатство.

Преди дни доц. Киселова каза, че още през 2015 г. е повдигнала въпроса за плагиатството на цели пасажи от труда и, но е била помолена да се разбера лично с Илиев.

Доцент Киселова по казуса Петър Илиев: Въпросът за плагиатството беше замразен от катедрата в СУ през 2015 г.

Етичната комисия на СУ ще разгледа сигналите за плагиатство срещу Петър Илиев
Петър Илиев

Петър Илиев беше номиниран за кандидат за вътрешен министър в кабинета, предложен от ИТН, който беше оттеглен във вторник. Той беше предложен за правосъден министър в първия проектокабинет, който също беше оттеглен.

В интервю за Нова телевизия в понеделник Илиев отхвърли съмненията, че е преписал научен труд на колегата си Киселова.

„Голям страх тресе кочината на задкулисието. Кой се страхува от Петър Илиев?“, попита тогава той добави, че „тази атака има ченгесарско-милиционерски характер“.

Самото интервю стана една от причините за оттеглената от „Изправи се.БГ! Ние идваме“ и „Демократична България“ подкрепа към проектокабинета на ИТН. БСП постави отстраняването му от служебния кабинет като условие за подкрепата си.

Етичната комисия на СУ ще разгледа сигналите за плагиатство срещу Петър Илиев

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции