<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=150906" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Равносметкат...

Ето кои две държави национализираха активите на “Газпром”

14 Ноември 2022
0 487

Ето кои две държави национализираха активите на “Газпром”. Става дума за две европейски страни, които са решили да действат без страх.

Втора европейска страна ще блокира членството на България в Шенген

Ето коя държава национализира активите на "Газпром"

Едната е Полша. Национализацията на активите на руската компания засяга 48% дял на “Газпром” в компания в “Европолгаз”, който притежава полския участък от газопровода Ямал. Това информира News.

Принудителната администрация ще гарантира сигурността на критичната инфраструктура, използвана за транзита на газ. Това поясни полският министър на развитието Валдемар Буда.

“Ние правим всичко възможно, за да противодействаме на агресията на Русия и да елиминираме руския капитал и влияние. Експроприацията не е възможна съгласно полската конституция, затова решихме да въведем принудително управление”, допълни той.

Предистория

През септември Полша наложи санкции на “Газпром”. И заяви, че активите му ще бъдат замразени, след като през април санкционира 50 руски олигарси и компании. Включително “Газпром”. Страната направи това в опит да увеличи натиска върху Москва заради инвазията й в Украйна.

В същото време Русия спря износа на газ за Полша, след като Варшава отказа да плаща в рубли.

Докато “Европолгаз” притежава 684-километровия полски участък от Ямал, тръбопроводът се управлява от полската държавна газопреносна компания Gaz-System. След като “Газпром” беше санкциониран, операторът на тръбопровода нямаше партньор за вземане на ключови решения за инфраструктурата.

Другата държава

Германия обяви днес национализацията на местния филиал на руския “Газпром”, за да спаси от фалит този доставчик на газ, който е под административното управление на Берлин от април и е свръхзадлъжнял, предаде Франс прес.

По-рано Европейската комисия съобщи, че е одобрила финансова помощ в размер на €225,6 милиона на германското правителство, за да може страната да стане 100% акционер в местния филиал на “Газпром”.

Целта е да се гарантира “сигурността на газовите доставки” на Германия, съобщи в комюнике икономическото министерство, цитирано и от Дир.

По този начин Берлин национализира водеща енергийна група за втори път в рамките на няколко месеца, след като вече спаси германския “Унипер” (Uniper), изпаднал в патова ситуация след орязването на руските доставки на газ.

Ето коя държава национализира активите на “Газпром”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции