<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=150878" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Как ще изглеж...

Втора европейска страна ще блокира членството на България в Шенген

14 Ноември 2022
0 7992

Втора европейска страна ще блокира членството на България в Шенген.

Това става ясно от изказване както на политическата опозиция в Швеция, така и на един от коалиционните партньори, изразили позицията си пред шведския всекидневник Dagens Nyheter.

Правителството на малцинството, което подкрепя България, Румъния и Хърватия в съюза, е напът да претърпи “поражение” в законодателния орган на страната, тъй като две от партиите са против разширяването.

ЕП настоя България да влезе в Шенген още тази година

„Ние вярваме, че когато става въпрос за разширяване на Шенгенското пространство, трябва да започнем от нашите нужди да контролираме влизането и излизането и да сме сигурни, че разполагаме с всички инструменти, от които се нуждаем в борбата с престъпността“, каза Ардалан Шекараби, който е и говорител на правна политика.

Втора европейска страна ще блокира членството на България в Шенген
iStock

Ако това стане, Швеция ще се окаже втората държава в ЕС след Нидерландия, която отказва на трите страни кандидат-членки да се присъединят.

Защо правителството на Марк Рюте не допуска България в Шенген

Един от аргументите за отказ е, че България и Румъния още имат какво да направят в борбата с корупцията и организираната престъпност. Целта на София е да получи зелена на 8 и 9 декември. Тогава ще се проведе заседание на съвета на министрите на правосъдието от ЕС. Това значи, че страната има малко повече от месец.

Шенген и ЕС

Шенгенското пространство включва 26 европейски държави. 22 от тях челнуват в ЕС, докато останалите четири са асоциирани страни – Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн. Има четири държави от ЕС, по чиито граници все още е в сила граничен контрол – Румъния, България, Хърватия и Кипър. Според Европейската комисия Кипър все още не изпълнява условията, а за Хърватия има съгласие, че може да получи зелена светлина.

С присъединяването си в ЕС всички страни се задължават да спазват шенгенските правила. А когато бъде оценено, че изпълняват критериите, контролът по границите им с други държави може да отпадне. За това е нужно единодушие между държавите членки.

Втора европейска страна ще блокира членството на България в Шенген

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции