<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=152186" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Центрове на ...

ЕП определи Русия като спонсор на тероризма

23 Ноември 2022
0 79

Европейският парламент определи Русия като спонсор на тероризма. Резолюцията бе приета с 494 гласа “за” и 58 “против”, като 44 депутати са се въздържали. Документът настоява и за специален международен трибунал за руските престъпления в Украйна, посочва в. “Сега”.

Резолюцията

Резолюцията на ЕП има препоръчителен характер и “призовава ЕС и неговите държави членки да разработят правна рамка за посочване на държави като спонсори на тероризма и държави, които използват средства за тероризъм, което би довело до редица значителни ограничителни мерки срещу тези държави и би имало дълбоки ограничителни последици за отношенията на ЕС с тези държави”.

4000 евро глоба за руския символ “Z” наложиха в Германия

Списък с терористични организации

Евродепутатите поискаха също Съвета на Европа да включи в европейския антитерористичен списък руската паравоенна групировка “Вагнер”, 141-ви Специален моторизиран полк, известен още като “Кадировците”. Kaкто и други въоръжени групировки, милиции и марионетни сили, финансирани от Русия.

Евродепутатите обявиха “Вагнер” за терористична организация

Оттук насетне ще се работи по деветия пакет санкции, както и ще се предприемат мерки срещу държавите, които помагат на Русия да заобиколи вече наложените. Ще бъде разширен списъкът на лицата, срещу които са насочени санкциите, като ще бъдат включени в него и лицата, участвали в принудителните депортации, осиновявания на украински деца и незаконните “референдуми” в Луганска, Херсонска, Запорожка и Донецка област. В тях ще влязат и членове на партиите от Държавната дума, които заемат длъжности в изборни парламенти на всички равнища, включително на регионално и общинско ниво.

ЕП определи Русия като спонсор на тероризма
iStock

Резолюцията призовава за незабавно и пълно ембарго върху вноса в ЕС на руски изкопаеми горива и уран. А също и държавите членки да забранят публичното използване и показване на символи, свързани с руската военна агресия.

Настоява се за бързи целеви санкции срещу лица, отговорни за корупция по високите етажи на властта в Русия и Беларус. А така също и срещу техните поддръжници и бенефициери в ЕС. Призовава се за конфискацията на замразените от ЕС руски активи и използването им за преодоляване на различните последици от руската агресия в Украйна. Държавите от ЕС трябва да продължат да предоставят закрила и временен подслон на руснаците, преследвани заради противопоставянето си на режима.

“Руската свастика”. Защо руснаци в България искат забрана на символа Z

Реакцията в Киев

Украинският президент Володимир Зеленски приветства решението на Европейския парламент.

“Русия трябва да бъде изолирана на всички нива и да бъде подведена под отговорност, за да се сложи край на отдавна провежданата от нея политика на тероризъм в Украйна и по целия свят”, написа той в Twitter.

Европейският парламент определи Русия като спонсор на тероризма

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции