<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=121797" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Когато малка ...

Facebook разреши езика на омразата срещу Русия

11 Март 2022
0 1123

Facebook и Instagram ще позволят на потребителите в някои държави да споделят призиви за агресия срещу руснаци и руски войници в контекста на войната. Това обявиха от Meta, компанията под чиято шапка са двете социални мрежи, цитирани от “Сега” .

Временно няма да бъдат изтривани постовете, чрез които се отправят смъртни заплахи към руския президент Владимир Путин и беларуския му колега Александър Лукашенко. Тази политика ще се прилага само в Русия, Украйна и Полша, обяви The Guardian, позовавайки се на вътрешнофирмена кореспонденция.

Спират парите на руските ютубъри от руска публика

Facebook разреши езика на омразата срещу Русия

“Това са форми на политическо изразяване, които по принцип нарушават нашите правила, например призиви към агресия от типа на “смърт на руските нашественици””, посочват от компанията в официално изявление.

И добавят, че няма да допускат призиви за агресия срещу цивилни руснаци.

Meta посочва и други обстоятелства, при които ще санкционира подобни изблици. Ако например в тях се посочват и други цели, както и ако се говори за конкретни места и методи.

Според указанията към модераторите на двете мрежи, език на омразата срещу руснаци ще е позволен само ако ясно се обвързва с войната в Украйна. Агресивни постове срещу руски войници няма да се трият, ако идват от потребители в Армения, Азербайджан, Естония. А също и Грузия, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Русия, Словакия и Украйна. Изключение има, ако словесната агресия е насочена към военнопленници, което няма да се толерира.

Руските служби предотвратиха атентат в църква в Крим
REUTERS/Baz Ratner/File Photo

По изключение, Facebook и Instagram няма да трият и постове във възхвала на украинския крайнодесен батальон Азов.

В отговор на новината руското посолство в САЩ изиска от Вашингтон да “прекрати екстремистките занимания на Meta и да предприеме мерки за наказание на нарушителите”.

“Агресивната и престъпна политика на компанията, която подстрекава към омраза и враждебност срещу руснаците, е възмутителна”, посочва дипломатическата мисия. Оттам коментират решението като “пореден пример за информационната война, която се води без никакви правила срещу нашата страна”.

Остри реакции имаше и откъм Москва. “Роскомнадзор” е изискал информация дали новата политика е истина в писмо до Meta. Зам.-председателят на Съвета на федерациите Константин Косачев поиска Русия да забрани Facebook и Instagram.

Facebook разреши езика на омразата срещу Русия

Източник: “Сега”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции