<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=115030" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Всяка четвър...

Фандъкова: Градският транспорт може да се разреди заради цените на тока (видео)

14 Януари 2022
0 2191

Фандъкова: Градският транспорт може да се разреди заради цените на тока.

По думите на кмета на Столична община, около 178 млн. лв. ще бъдат необходими на столичния градски транспорт, за да функционира нормално.

Фандъкова: Градският транспорт може да се разреди заради цените на тока (видео)
Снимка: БулФото

Столицата е един от градовете у нас, които поискаха държавна помощ заради сметките за осветление и градски транспорт.

„Много е тежка ситуацията с цените на електроенергията и природния газ. За улично осветление сметките са пораснали два пъти, а тази сметка се плаща изцяло от местните данъци на хората“, уточни тя в предаването “Тази сутрин” по bTV.

Всяка четвърта фирма у нас затваря, ако токът остане скъп

На въпрос дали мениджмънтът на държавните дружества е фактор, Фандъкова посочи, че през последните 3 г. общината има увеличение на приходите от градски транспорт, но заради пандемията пътникопотокът е намалял.

Фандъкова: Градският транспорт може да се разреди заради цените на тока

„За месец ноември 2020 г. сметката за ток на метрото е била 1,1 млн. лв., този месец ноември – 3,5 млн. лв. Няма дружество – частно, държавно или общинско да издържи на този натиск. Разширението на метрото за мен е приоритет, проектира се в момента, а през март очаквам да започне строителството на трите нови километра“, каза кметът.

Поскъпването на тока и парното за бита след мораториума ще е по-високо от предвиденото (видео)

Относно „Топлофикация София“, Фандъкова обясни: „Това е стратегическо дружество, няма да се допусне фалит. Това не означава, че не трябва да се намерят решения. Поела съм ангажимент да работя по новия план за модернизация на дружеството. Само за последните 6 месеца дупката от разликите в цените е 160 млн. лв.“

Тя допълни, че предстои да се затегне контролът на общинските дружества.

Фандъкова: Градският транспорт може да се разреди заради цените на тока

Източник и видео: bTV, “Тази сутрин”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции