<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=157883" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Грозев ще бъд...

ГЕРБ и ПП се хванаха за гушите в парламента заради въглищните централи (видео)

05 Януари 2023
0 248

ГЕРБ и ПП се хванаха за гушите в парламента заради въглищните централи, предава NOVA.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев и депутатът от ГЕРБ Жечо Станков взаимно се обвиниха в лъжа относно ангажиментите за затваряне на въглищните централи. 

Версията на ПП
ГЕРБ и ПП се хванаха за гушите в парламента заради въглищните централи (видео)

“В първата си седмица като служебен финансов министър имахме разговор с Пеканов с ЕК и те казаха, че е договорено затваряне на въглищни мощности 1600 мегавата и 40% намаление на емисиите до 2026 г. Моят отговор беше, че с мой подпис това няма да се случи. То не се и случи през първия служебен кабинет. Като редовно правителство заварихме вече договорено затваряне на 1400 мегавата въглищни мощности. Ние казахме, че по-скоро няма да има план, отколкото да допуснем България да замества въглищни с газови мощности с вносно гориво и да се лишаваме от българския източник на енергия. След месец затворени преговори постигнахме възможния компромис – 40% намаляване на емисиите без затваряне на въглищните мощности”, заяви той. И попита какво е подписал Бойко Борисов през 2020 г. в Брюксел.

“Мини Марица-изток” ще изнася въглища в чужбина за пръв път

Версията на ГЕРБ
ГЕРБ и ПП се хванаха за гушите в парламента заради въглищните централи (видео)

Според ГЕРБ трябва да бъде внесен проект на решение на Народното събрание, с което да се задължи служебното правителство да отвори Плана за възстановяване и устойчивост и да предоговори поетия ангажимент за затваряне на електроцентралите в Маришкия басейн. Тази позиция заявиха в изявление, излъчено във Фейсбук, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисова и депутатите Теменужка Петкова, Делян Добрев и Жечо Станков, според когото щетите са за 5 млрд. лева.

(Не)възможният зелен път или ще има ли живот след въглищата

“Докато е бил шеф на енергетиката, Асен Василев е нанесъл непоправими щети. Изходът е служебният кабинет да отвори наново Плана за възстановяване и устойчивост”, каза Борисов.

ГЕРБ и ПП се хванаха за гушите в парламента заради въглищните централи

Видео: NOVA

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции