<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=133644" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Политическат...

Германия отбелязва най-високата инфлация от половин век насам

14 Юни 2022
2 316

През месец май в Германия бе отчетена рекордна стойност на инфлацията – близо 8%. Толкова висока тя не е била от петролната криза през зимата на 1973/74 година, пише Дойче веле.

7,9 процента – толкова висока е била стойността на инфлацията в Германия през месец май, отчита германската Статистическа служба.

След обединението на Германия подобна стойност не е била регистрирана никога досега. В старите федерални провинции толкова висока инфлация не е имало от близо половин век насам. Последно нивото на инфлацията е било толкова високо по време на петролната криза през зимата на 1973/74.

Актуализацията на бюджета: 11,9% инфлация, таванът на дълга се увеличава с 3 млрд. лева

Германия отбелязва най-високата инфлация от половин век насам
iStock

Така инфлацията в най-голямата икономика в Европа вече трети пореден месец се задържа над нивото от 7 процента. От април до май цените са се покачили с 0,9 процента. Данните бяха публикувани от Статистическата служба преди броени дни, но на 14 юни те бяха окончателно потвърдени.  

Причината за високата инфлация в Германия е известна: силното покачване на цените за енергия и хранителни продукти. Подобна е ситуацията и в останалите страни в Европа. 

Германия: най-високата инфлация от половин век насам

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции