<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=144334" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кирил Петков ...

Германски вестник: “България в Шенген: това крие големи опасности”

14 Септември 2022
0 245

“Отровени храни, неконтролирани кораби от Русия”. Германският “Ди Велт” е научил подробности за нередностите по българската граница с Турция. И отправя предупреждение. “България в Шенген? Това крие големи опасности”. Дойче веле пише повече по темата.

Германският вестник “Ди Велт” е получил достъп до информация за нередностите по българската граница с Турция. Която е и външна граница на ЕС. Става дума за отровени храни, неконтролирани кораби от Русия и дупки в загражденията, четем в началото на обширната статия.

Германски вестник: &#8220;България в Шенген: това крие големи опасности&#8221;

Neue Zürcher Zeitung: ЕК си е затваряла очите за мафиотските структури на “Капитан Андреево”

Авторът Филип Фолкман-Шлук, външнополитически редактор във вестника, припомня, че наскоро германският канцлер Олаф Шолц препоръча България да влезе в Шенген колкото е възможно по-бързо. И коментира: “Да, призивът от канцлерството е насочен към сплотяване на Европа във времена, когато Русия я заплашва. Но преценката на германския канцлер, че са изпълнени всички условия за пълна свобода на придвижването, поражда сериозни въпроси”.

Хърватия изпреварва България за Шенген, както стана за еврозоната

“Тежки проблеми по тази толкова важна граница”

Авторът припомня, че в България предстоят избори. В които, според него, залогът е и сигурността на важната външна европейска граница. Той пояснява, че ще се решава въпросът дали антикорупционното движение “Продължаваме промяната” отново ще влезе в правителството или на власт ще се върне бившият премиер Бойко Борисов.

Германски вестник: &#8220;България в Шенген: това крие големи опасности&#8221;

Ще влезе ли България в Шенген до края на годината?

“По време на неговото управление възникнаха тежки проблеми по тази толкова важна граница на Европа със страните от Близкия изток и Азия. ГКПП “Капитан Андреево”, един от най-натоварените контролни пунктове за храни в света, който открай време е печално известен и с трафика на наркотици и хора. Очевидно повече от десетилетие е бил в ръцете на мрежа от мафиоти и политици. А ЕС не е направил нищо особено по въпроса”, четем в германския вестник.

Авторът разказва за усилията на кабинета “Петков” да реши проблема и за заплахите срещу член на правителството.

Според него правителството навярно е било свалено включително и заради това, че е посегнало срещу утвърдени мрежи и политици, които са се опасявали от загубата на привлекателни бизнес проекти. “В момента на власт е служебно правителство на президента Радев. Него можем да смятаме за противник на реформите, насочени към прозрачност и върховенство на закона”, коментира Фолкман-Шлук.

Петков: Нидерландия ни е спирала за Шенген, защото сме лъгали

Журналистът, който през май вече веднъж разговаря с Кирил Петков, сега отново го е интервюирал. В това интервю бившият премиер е съобщил нови подробности за положението по границата. По негови думи то можело да се превърне в риск за цяла Европа, ако на власт в София отново дойде корумпирано правителство.

Германски вестник: &#8220;България в Шенген: това крие големи опасности&#8221;

Променят правилата за влизане в Шенген

По-нататък в статията четем: “Още в началото на нашия мандат забелязахме, че корупцията води до проблеми и по границата”, казва Кирил Петков. Така например в продължение на години кораби са акостирали без контрол на черноморското пристанище “Росенец” – тоест, в ЕС. Там фирмата “Лукойл” поддържа петролна рафинерия. Само там може да се разтоварва суров петрол. Срещу малка арендаторска такса, “под 1 милион евро годишно”, държавата е предоставила управлението изцяло на фирмата, която се контролира от Москва”.

“Бях шокиран”

ПП от “Капитан Андреево”: Един на всеки 4-5 камиона е съдържал канцерогенни токсини (видео)

Авторът се спира и на миграционния натиск откъм Турция. На нелегалната миграция, на гибелта на двамата полицаи и цитира бившия премиер Кирил Петков с критика срещу качеството на граничното съоръжение, платено с много данъчни пари от предшественика му Бойко Борисов. След като обобщава накратко сюжета с ГКПП “Капитан Андреево” и “Евролаб”, статията продължава така: “Петков казва: “Шокиран бях, когато за пръв път като премиер посетих границата. (…) Отровени плодове и зеленчуци са достигали до цяла Европа. Навярно и до чиниите на нашите собствени деца”.

Германски вестник: &#8220;България в Шенген: това крие големи опасности&#8221;

“Войната на границата” на “Капитан Андреево” заприлича на истинска

В интервюто за германския вестник бившият премиер на България изказва надеждата, че Германия ще помогне в борбата срещу корупцията по границата. Петков казва още, че по време на неговото 7-месечно управление са били запушени дупките по границата. И уверява, че ако ПП отново дойде на власт, всеки камион и всеки кораб, влизащи в ЕС, ще бъдат надлежно проверявани.

Германски вестник: “България в Шенген: това крие големи опасности” Германски вестник: “България в Шенген: това крие големи опасности”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Майната Ви

    25 Септември 2022

    Какъв Шенген?! Какви 5 лева?! Вън България от ЕС! Аман от крадци, измамници, търтеи и всякаква смрад балканска!

Реакции