<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=122814" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ЕС ще помогне...

Години ще отнеме разминирането на Украйна след войната

19 Март 2022
0 604

Години ще отнеме разминирането на Украйна след войната, пише NOVA.

Ще са необходими много години, за да бъдат обезвредени невзривените боеприпаси след руската инвазия. Това каза министърът на вътрешните работи на Украйна, цитиран от NBC. Денис Монастирски каза, че страната ще се нуждае от западна помощ, за да се справи с огромната задача, след като войната приключи.

„Огромен брой снаряди и мини са били изстреляни по Украйна. Голяма част от тях не са избухнали. Те остават под развалините и представляват реална заплаха“. Това каза Монастирски и подчерта, че ще отнеме години, за да бъдат обезвредени.

Години ще отнеме разминирането на Украйна след войната

Украйна изгуби достъп до Азовско море (видео)

В допълнение към невзривените руски боеприпаси, украинските войски също са поставили противопехотни мини по мостове, летища и друга ключова инфраструктура, за да попречат на руснаците да ги използват.

„Няма да можем да премахнем мините от цялата тази територия. Затова помолих нашите международни партньори и колеги от Европейския съюз и Съединените щати да подготвят групи от експерти, които да разминират районите и съоръженията, които бяха подложени на обстрел“, каза Монастирски.

Той отбеляза, че друго голямо предизвикателство е справянето с пожарите, причинени от руските обстрели. Има мащабен недостиг на персонал и оборудване за справяне с пожарите.

Години ще отнеме разминирането на Украйна след войната

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции