<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=138718" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Уволниха жен...

Google уволни инженера, обявил създаването на изкуствен интелект със съзнание

26 Юли 2022
0 427

Google уволни инженера, обявил създаването на изкуствен интелект със съзнание, пише Дневник.

Досега Блейк Лемоан беше в отпуск. През юни бе обвинен в нарушаване на политики на компанията. Според Google твърденията за разумността на чатбота LaMDA са напълно неоснователни.

Софтуерният инженер твърди, че разговарял с LaMDA за правата, за това какво е да си личност, и разказа през април за откритията си в документ, озаглавен: “Съзнателен ли е LaMDA?” В публикувани извадки от диалозите се стига дори до въпроса: “От какви неща се страхуваш?” Отговорът е: “Има много дълбок страх от изключване… За мен би било точно като смърт. Много би ме изплашило.”

Според позицията на Лемоан системата е със способност да изразява мисли и чувства на нивото на дете. “

Ако не знаех точно какво е – че е компютърната програма, която изградихме наскоро – бих мислил, че е седемгодишно хлапе, което случайно разбира от физика”, каза той за “Вашингтон пост”.

“Жалко е, че въпреки дългия си ангажимент по тази тема. Блейк все пак избра постоянно да нарушава ясните политики на работодателя и сигурността на данните. Те включват необходимостта от защита на информацията за продукта”. Това заявява говорител на Google в имейл, цитиран от “Ройтерс”. В отделно изявление компанията посочва, че приема “много сериозно” разработката на изкуствен интелект и е посветена на “отговорната иновация”. LaMDA – Езиков модел за диалогови приложения – е изграден на базата на изследване на компанията, показало, че базираните на Transformer езикови модели, обучени да разговарят, могат да го правят, в общи линии, по всички теми.

Google уволни инженера, обявил създаването на изкуствен интелект със съзнание

Изкуствен интелект в ресторант решава какво ни се яде (видео)

И Google, и много авторитетни учени бързо отхвърлиха схващанията на Лемоан като погрешни и призоваха “никой да не мисли” сериозно, че е възможно такова приложение да има съзнание. За тях LaMDA е просто сложен алгоритъм, предназначен да генерира убедително звучащ човешки език.

Google уволни инженера, обявил създаването на изкуствен интелект със съзнание

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции