<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=148966" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ЕЦБ отново ув...

Хампарцумян: Не е работа на полуграмотното простолюдие да решава за еврото (видео)

28 Октомври 2022
0 4088

Хампарцумян: Не е работа на полуграмотното простолюдие да решава за еврото.

“След като в една държава милион и половина са функционално неграмотни, което означава, че те не могат да прочетат разписанието на превозните средства. Т.е. те могат да прочетат разписанието, но няма да разберат какво пише вътре. И такива хора не могат да решават дали да бъдем в еврото или да не бъдем”, каза банкерът Левон Хампарцумян пред Euronews Bulgaria.

Хампарцумян: Не е работа на полуграмотното простолюдие да решава за еврото (видео)
iStock
Академични хипотези

“В академичните среди могат да правят докторантури на тема как ще се разпадне Еврозоната, но това са академични хипотези, които служат за развитието на финансовата наука. Те не са за споделяне с полуграмотното простолюдие. Съжалявам, просто има разлика”, посочи той.

По неговите думи към днешна дата влизането на България в Еврозоната е придобило и особен геополитически смисъл.

„Ние искаме да сме членове на ЕС и НАТО. Искаме да принадлежим към европейската цивилизация, а не към някакви азиатски военнолюбиви орди“, категоричен е банкерът.

Референдуми за членството на България в ЕС, Еврозоната и НАТО – популизъм или реална възможност?

“Чуваме аргументи против еврото от хора, които са били начело на държавата в катастрофални събития за българската икономика и сега ни дават акъл какво да правим оттук нататък. Те имат два проблема – първо, че техният жизнен цикъл е към края си и второ, че са били на високи изпълнителни позиции в правителството при катастрофалното рухване на България през 1997 г.”, каза още Хампарцумян.

Хампарцумян: Не е работа на полуграмотното простолюдие да решава за еврото (видео)
Повишаването на лихвените проценти от Европейската централна банка

Хампарцумян коментира, че ефектите от решението няма да бъдат видими в следващите седмици.

ЕЦБ повиши лихвата с 0,5% в отговор на високата инфлация в Еврозоната

„75 базисни точки не е много плавно, но пък всички са обезпокоени от увеличаващата се инфлация. Това повишение не е достатъчно, но ще забави темпа на нарастване на инфлацията. Целта е инфлацията да падне до 2-3%, което може да отнеме повече от година“, анализира банкерът.

Инфлацията е неизбежна

Годишната инфлация у нас мина 15%

“Инфлацията е неизбежна, за да могат да се балансират нещата в икономиката. Тя означава, че на пазара има повече парични средства, отколкото стоки и услуги, които някой иска да купи с тези парични средства”, посочва банкерът.

Какви са рисковете пред българската икономика и кои групи от населението са най-застрашени в условията на инфлация, вижте тук.

Хампарцумян: Не е работа на полуграмотното простолюдие да решава за еврото.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Пешо

    29 Октомври 2022

    Аргументите на банкера са повече от безумни и гнусна пропаганда. Ние и сега сме част от НАТО и Евросъюза без да сме в еврозоната. Вижте всъщност какво ще стане ако приемем еврото: godlessera.com/article/kakvi-shte-sa-posledstviyata-ako-vlezem-v-evrozonata-/bg

Реакции