<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=125396" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Зеленски пре...

Херо Мустафа: Русия трябва да бъде подведена под отговорност за военните престъпления в Украйна (видео)

11 Април 2022
0 1356

Американският посланик у нас Херо Мустафа коментира конфликта между Русия и Украйна, пише NOVA.

“Толкова много държави по света говорят за военни престъпления. Дори държави, които запазваха неутралитет. Това злощастие, тези ужасяващи, ужасяващи нападения в Буча, показаха на света, че невинни хора биват убивани буквално всеки ден. Така че държавите по света се произнасят – Русия трябва да бъде подведена под отговорност за тези военни престъпления”.

Урсула фон дер Лайен посети Буча: “Тук се е случило немислимото”

„Мисля, че сте ме чували да казвам, че любимата ми българска дума е “надежда”.

“Аз съм много позитивен, оптимистично настроен човек. Мисля, че при обзор на международната общност сега, ще ви направи впечатление това, че ние сме толкова взаимно зависими и се основаваме на правила. Международната система е основана на правила. И преобладаващото мнозинство от света иска да запази тази система, основана на правила. Така че не мисля, че сме се насочили към ситуация, подобна на Студената война. Смятам, че когато сме изправени пред предизвикателства като днешните, държавите се сплотяват”, заяви дипломатът в отговор на въпроса дали смята, че светът се намира в Студена война.

Херо Мустафа: Русия трябва да бъде подведена под отговорност за военните престъпления в Украйна

„Не знам каква ще бъде крайната цена, защото не съм военен експерт. Но отново ще отбележа, че самолетите, с които разполагате в България в момента, не са оперативно съвместими с НАТО. Трябва да се модернизирате, нали така? Това е ваше собствено решение. И всеки самолет, който щяхте да изберете, всеки усъвършенстван модел самолет, отнема много време да бъде произведен”, заяви Мустафа и отрече процедурата да има връзка със случващото се в Украйна. Но подчерта, че още от миналото лято България е в категорията „надежден платец”.

Според нея, България е поела по правилен път към енергийна диверсификация.

Pink Floyd написаха нова песен в подкрепа на Украйна (видео)

„България предприема стъпки към диверсификация и наистина с радост отбелязвам, че вярвам, че тази година най-накрая ще бъде завършена газовата връзка Гърция-България. Това означава, че ще можете да получавате цялото количество газ от Азербайджан”.

Дипломатът коментира и дали България ще трябва да окаже военна помощ на Украйна.

„Това е ваше суверенно решение. Америка няма да оказва натиск. Ние никога не сме оказвали натиск. И искам да заявя това много ясно. Никога не сме искали от България да изпрати изтребители МиГ. Никога не сме искали от България да изпрати ракетни комплекси C-300”.

Мустафа реши да не коментира първите 100 дни на новия кабинет. Отбеляза обаче, че с четирите партии в управляващата коалиция са в добри отношения.

Херо Мустафа: Русия трябва да бъде подведена под отговорност за военните престъпления в Украйна

Източник и видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции