<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=143442" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Водещият Дже...

Хората са готови да купят кола на Apple, макар такава все още да няма

07 Септември 2022
0 86

Хората са готови да купят кола на Apple, макар такава все още да няма. Това сочи социологическо проучване.

Ето кои са първите 8 звезди, които ще се впуснат в предизвикателствата на „С Рачков всичко е възможно“

Хората са готови да купят кола на Apple, макар такава все още да няма

Ако недостигът на полупроводници, рисковете от рецесия и електрификацията не са достатъчни, за да държат ръководителите на автомобилните компании будни през нощта, ето още един проблем. Той вероятно нарушава съня им. Потребителите са готови да купят кола на Apple още преди да е разработена такава.

Strategic Vision публикува резултатите от годишно проучване, което обхваща 200 хил. собственици на нови превозни средства.

За първи път консултантската фирма включва Apple сред повече от 45 марки, за които се допитва до потребителите.

Констатациите са следните: 26% от респондентите казват, че „със сигурност биха обмислили“ закупуването на автомобил от производителя на iPhone. Като тук Apple изостава единствено от Toyota и Honda. Други 24% са отбелязали най-горното квадратче („харесва ми“), когато са били попитани за впечатлението им от качеството на марката. Тук базираната в Купертино компания побеждава всички останали с голяма разлика.

Положително

Това е сериозно постижение за компанията и предполага, че към нейните автомобилни проекти има значителен апетит от страна на потребителите, които са останали с отлични впечатления от нейните телефони, компютри и часовници.

Все още не е ясно дали Тим Кук наистина ще даде зелена светлина на продажбата на продукт за всички тези бъдещи купувачи. „Ще видим какво ще направи Apple“, споделя главният изпълнителен директор на компанията пред New York Times миналата година.

„Проучваме толкова много неща на вътрешно ниво. Много от тях обаче никога не виждат бял свят“, добавя той.

Марк Гърман от Bloomberg съобщи, че Apple се стреми към разработването на напълно автономна електрическа кола, която да бъде пусната в продажба около 2025 г. Много компании, работещи върху технологията за роботизирани автомобили, не са успели да внедрят своите продукти в сроковете, които първоначално са обявили. И само шепа от тях са си осигурили търговска експлоатация.

Хората са готови да купят кола на Apple, макар такава все още да няма
Кои марки коли биха били следващата покупка за анкетираните потребители? Източник: Strategic Vision

Бъдещето

Американската Администрация за безопасност на движението по пътищата продължава да напомня, че никое превозно средство с автономно придвижване.

Автономна или не, колата на Apple може да бъде огромна сила. Особено като се има предвид количеството технологии, които потребителите искат в новите си автомобили. А и предизвикателствата, с които се сблъскват настоящите пионери на технологията, за да отговорят на тези очаквания.

Тим Кук наема легиони от програмисти. Те са способни да развият мозъка, необходим на съвременното електрическо превозно средство, за да управлява мощността на батерията. Също и да се оправя в трафика. Компанията притежава и всякакъв вид съдържание, което може да използва на интерактивен екран в колата. Като се предполага, че пътниците ще могат безопасно да местят очите си от пътя.

Партньор

Поне засега Apple няма индустриален партньор. Но една от компаниите, които познава най-добре – най-големият ѝ подизпълнител Foxconn – наскоро придоби бивш монтажен завод на General Motors в Охайо. Взе го от закъсалия стартъп Lordstown Motors. Тази фабрика е достатъчно голяма, за да произвежда 400 хил. автомобила годишно.

Въпреки че има планове там да се изграждат електрически пикапи за Lordstown и други коли за Fisker, и двете компании остават недоказани стартъпи. Това означава, че там може да има достатъчно капацитет, нужен за производството на автомобила на Apple.

Проучването на Strategic Vision показва, че производителите на автомобили, които вече имат проблеми с конкуренцията на новите, залагащи изцяло на електромобилите компании, като Tesla, може да бъдат изправени пред друга заплаха. Но Илон Мъск също трябва да обърне внимание на това. Повече от 50% от собствениците на Tesla посочват в анкетата, че определено биха обмислили покупката на превозно средство на Apple.

„Всички трябва да бъдат подготвени“, изтъква президентът на Strategic Vision Александър Едуардс.

Хората са готови да купят кола на Apple, макар такава все още да няма

Източник: Инвестор

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции