<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=162371" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Отмениха пов...

Христо Грозев остава в САЩ – в Австрия имало пряка заплаха за живота му

02 Февруари 2023
0 115

Христо Грозев остава в САЩ – в Австрия имало пряка заплаха за живота му, съобщава bTV. Журналистът от разследващата група Belingcat, е бил принуден да напусне Австрия, където живее от 20 години. За това съобщава независимата руска медия „Медуза“.

Той е решил да се премести, защото е получил предупреждение, че в страната има руски агенти, т.е. съществува пряка заплаха за живота му. Информацията той е получил от разузнавателни източници, след което е решил да остане в САЩ, където се намира в момента.

В края на октомври 2022 г. руското вътрешно министерство включи журналиста в списъка на издирваните лица. Той е обвинен и в предполагаемо участие в опит за отвличане на руски самолети от украински шпиони.

Христо Грозев остава в САЩ &#8211; в Австрия имало пряка заплаха за живота му

Христо Грозев осветли опит за преврат, организиран от руското ГРУ в България (видео)

Междувременно стана ясно, че властите във Виена гонят четирима руски дипломати за поведение, което е „несъвместимо със статута им“. Това беше съобщено от Министерството на външните работи на Австрия.

Според агенция Ройтерс тази формулировка често се използва при обвинения в шпионаж от членове на дипломатически мисии. Двама от четиримата дипломати, обявени за персона нон грата, работят в руското посолство в Австрия, а други двама – в руската мисия към ООН във Виена.

Те трябва да напуснат страната до 8 февруари. Световните агенции припомнят, че експулсирането на дипломатите е необичайна практика за Австрия, която се опитва да пази неутралитет и имаше близки отношения с Москва преди войната.

Руското външно министерство все още не е реагирало на изявлението на Австрия.

Христо Грозев остава в САЩ – в Австрия имало пряка заплаха за живота му

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции