<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=116710" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Министърът н...

И президентът на Северна Македония идва на посещение у нас

27 Януари 2022
0 142

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски съобщи, че най-късно до месец ще направи официално посещение в България. Той е договорил визитата с българския държавен глава Румен Радев, пише NOVA. Като целта е двамата да допринесат за преодоляването на спорните въпроси между двете държави.

Какво пишат македонските медии за посещението на Ковачевски в България?

По време на свое участие в кръгла маса „Членството на Западните Балкани в ЕС“ Пендаровски повтори, че началото на новата фаза на двустранните отношения е отлично. Страните обаче все още са далеч от решаването на проблема.

И президентът на Северна Македония идва на посещение у нас

„След не повече от месец планираме с моя колега Радев официално посещение в България. Моята позиция е, че двамата президенти трябва да дадат положителен принос за успешното завършване на този процес. Това е от стратегически интерес и на двете държави. Убеден съм, че Радев споделя моя начин на мислене“, подчерта той.

И допълни: „Смятам, че това е чудесно начало на тази нова фаза на нашите двустранни отношения. Има две нови правителства, двама нови премиери, които не идват от старата школа, чува се нова реторика, усеща се нова енергия, има и нова методология – нови работни групи, комисии, вместо предложенията на Лисабон. Но трябва да кажа ясно: това е само началото, начална фаза, в която и двете страни изразяват добри пожелания за начина, по който биха искали да се развива процесът. Но все още сме далече от навлизане в процеса в дълбочина и от неговото евентуално положително приключване“.

Пендаровски обърна внимание върху факта, че подкрепата на гражданите за процеса на разширяване на ЕС намалява не само в страната, но и в целия регион. А антизападната реторика в медиите в Западните Балкани се увеличава и има тенденция да става доминираща.

И президентът на Северна Македония идва на посещение у нас

Източник: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции