<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=154263" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 1500 лева струв...

И жените, навършили 43 години, ще имат право на безплатни инвитро процедури

08 Декември 2022
0 120

Върховният административен съд окончателно реши: и жените, навършили 43 години, имат право на безплатни инвитро процедури. Магистратите оставиха в сила решението на тричленния състав на ВАС от 1-ви юли тази година.

Съдът отмени забраната за безплатно инвитро след 43-годишна възраст

Възрастовото ограничение бе отменено през юли тази година. Това стана, след като решението на съда бе обжалвано от лекарка, на която е отказано финансиране поради навършване на пределната възраст.

Отпада възрастовото ограничение за безплатни инвитро процедури

Става дума за отмяната на чл. 27, ал. 1, т. 3 и ал. 2 от правилника, издаден от министъра на здравеопазването. Първата от точките гласи, че независимо от медицинските индикации, не се отпуска финансиране за жени, навършили 43 г. към датата на подаване на заявлението за инвитро процедури. Втората разпоредба пък лишава жените от възможността държавата да поеме втория, третия или четвъртия опит.

Тричленния състав на ВАС през юли подкрепи искането за отмяната на ограничението за възраст. Тогава бе установено, че през 2011 г., когато е прието възрастовото ограничение, не е спазена процедурата по Закона за нормативните актове, тъй като решението е въведено без мотиви. Освен това е нарушен и чл. 77 от АПК.

Безплатни инвитро процедури – само за жени под 43 години

От решението става ясно, че представителят на здравния министър е посочил причината за ограничението. Тя е, че хормоналната стимулация, която се прилага при жени в напреднала репродуктивна възраст може да доведе до нежелани реакции и противопоказания. Освен това, с напредването на възрастта се увеличава и риска за аномалии на плода.

И жените, навършили 43 години, ще имат право на безплатни инвитро процедури
iStock
Отговорът на ВАС

Ето и отговора на ВАС:

“Безспорно е, че възрастта е решаващ фактор за годността на репродуктивната способност на жената. С оглед на това, би могло и да е медицински обосновано приемането на точно посочената от органа възраст като предел, до който е обосновано извършването на дейности по асистирана репродукция, дори при липсата на индивидуални противопоказания за това и експертно доказана възможност за зачеване, както сочи жалбоподателката. Но липсата на каквито и да било мотиви не дава възможност нито на заинтересованите лица да разберат защо органът е приел точно тази възрастова граница. Съда също не може да извърши контрол за законосъобразност. Освен това, недопустимо е мотивирането на административния акт, било той индивидуален, общ или нормативен, да се извършва едва при провеждането на съдебния контрол за неговата законосъобразност.”

Магистратите са на мнение, че при приемането на проблемните разпоредби са допуснати съществени процедурни нарушения. Те са в разрез с изискванията на Закона за нормативните актове.

“Трайна съдебна практика на Върховния административен съд е, че това е достатъчно основание за отмяна”, категорични са от ведомството.

Окончателно: И жените, навършили 43 г., имат право на безплатни инвитро процедури

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции