<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=155562" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Гласувайте, з...

Искат си богатството обратно: Руски олигарси засипват с жалби Европейския съд

17 Декември 2022
0 615

Искат си богатството обратно: Руски олигарси засипват с жалби Европейския съд, съобщава германският вестник Bild.

Олигарси и компании от Русия и Беларус оспорват пред Съда на Европейския съюз в Люксембург наложените им от Европейския съюз санкции. В момента в Съда на Европейския съюз се разглеждат общо 61 жалби срещу лица и компании, включени в черния списък на Брюксел.

Те не приемат обвиненията в политическа или финансова подкрепа на руския президент Владимир Путин и неговата война срещу Украйна. Според руските олигарси ЕС се е намесил в основните им права и собственост чрез замразяване на активи и забрана за влизане.

ЕС прие девети пакет от санкции срещу Русия

Искат си богатството обратно: Руски олигарси засипват с жалби Европейския съд

Според достъпни на уебсайта на съда документи олигарсите Григорий Берескин и Генадий Тимченко настояват за обезщетение за предполагаеми „нематериални щети“.

Берескин твърди, че няма връзка със събитията в Украйна и не подкрепя правителството на Руската федерация. Той поиска символична сума от едно евро като обезщетение за нанесени неимуществени вреди.

Тимченко, който живее в Швейцария и е играл хокей на лед с Владимир Путин, иска 1 млн. евро обезщетение. В съдебния си иск той обвинява ЕС, че е допуснал очевидна грешка в оценката си на „отношенията между ищеца и президента Путин“.

Руските олигарси са загубили 60 милиарда долара от началото на войната

Списъкът на ищците в Люксембург включва и други известни на Запад олигарси. Сред тях бившият собственик на английския футболен клуб „Челси“ Роман Абрамович.

Подобно на Тимченко, Абрамович иска 1 млн. евро “като компенсация за нанесените нематериални щети”. В случай на присъда от страна на ЕС, сумата ще отиде в благотворителна фондация. Тя ще бъде създадена като част от продажбата на ФК „Челси“ в полза на жертвите на войната.

Искат си богатството обратно: Руски олигарси засипват с жалби Европейския съд

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции