<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=139560" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Изоставени ж...

Руските олигарси са загубили 60 милиарда долара от началото на войната

02 Август 2022
0 127

С общо 60 милиарда долара е намаляло състоянието на най-богатите руснаци от началото на 2022 г. Това показват данните на “Индекс на милиардерите” на агенция Bloomberg. Причината за този рязък спад се дължи основно на войната в Украйна, която Русия започна на 24 февруари, както и на икономическите санкции наложени от Запада.

Шестима руски олигарси са намерени мъртви тази година при съмнителни обстоятелства

Най-много от богатството си е загубил председателят на съвета на директорите на “Северстал” (стоманодобивна и минна промишленост) Алексей Мордашов. Към 1 август 2022 г. състоянието му е намаляло с 8,2 млрд. долара, като в момента притежава около 20,6 млрд, долара.

Руските олигарси олекнаха от санкциите заради войната

Руските олигарси са загубили 60 милиарда долара от началото на войната
Wikimedia

От началото на годината пък главният изпълнителен директор на “Новатек” (вторият по големина производител на природен газ в Русия) Леонид Михелсон е загубил 5,73 млрд. долара и вече състоянието му се оценява на 26,7 млрд.

Председателят на съвета на директорите на Новолипецкия металургичен комбинат (Novolipetsk Steel, или NLMK) Владимир Лисин пък притежава с 5,5 млрд. долара по-малко (общото му състояние към момента е 22,5 млрд. долара)

Бившият президент на “ЛУКойл” Вагит Алекперов е “олекнал” с 3,92 млрд. долара. В началото на 2022-а богатството му се оценяваше на 17,8 млрд. долара.

Несменяемият Вагит Алекперов напусна ръководството на “Лукойл” след 29 години на власт

“Блумбърг” публикува “Индекса на милиардерите” от март 2012 г. В него се съдържат данни за 500-те най-заможните хора на планетата.

Руските олигарси са загубили 60 милиарда долара от началото на войната

Източник: “Сега”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции