<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=133867" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Мъжът, заплаш...

ИТН в комбина с ГЕРБ и ДПС избира Ива Митева за шеф на парламента

15 Юни 2022
0 2722

ИТН в комбина с ГЕРБ и ДПС избира Ива Митева за шеф на парламента.

Партията на Слави Трифонов се е разбрала с ГЕРБ и ДПС за свалянето на сегашния председател на парламента Никола Минчев от “Продължаваме промяната” и смяната му с Ива Митева, която вече ръководеше предишните два формата на Народното събрание, пише Mediapool.

Четири партии се подписаха под искането за оставката на председателя на НС

ИТН в комбина с ГЕРБ и ДПС избира Ива Митева за шеф на парламента
С общо 120 подписа по-рано бе внесено в Народното събрание искане за предсрочно освобождаване на Минчев.

То е от името на депутати от “Има такъв народ”, ГЕРБ-СДС, ДПС и “Възраждане”.

Според съпредседателя на “Демократична България” Христо Иванов изборът на новия парламентарен шеф ще е заявка за ново мнозинство. Той смята, че Ива Митева ще бъде начело на Народното събрание няколко дни, след което ще стане конституционен съдия. По думите му отстраняването на сегашния председател на парламента не е толкова важно, колкото изборът на нов такъв.

Сега се оформя коалиция тип “Ориент експрес” – 12 ножа в гърба на мразения, коментира още Иванов пред бТВ.

“Добре, ще сменят един достоен председател на парламента какъвто е Никола (Минчев), човек, който спечели дори тяхното уважение. И какво следва от това?”, попита той.

“Имам впечатлението, че Никола много добре знаеше какво следва от неговите действия (за Генчовска) и с пълното съзнание, че ще бъде отстранен от поста се отърва, защото е един достоен човек, който се опитваше през цялото време да вдига нивото на дебата, да се грижи за достойнството на този парламент”, смята съпредседателят на ДБ.

По думите му Минчев е бил атакуван с чисто конюнктурни цели.

“Цялата опозиция се обедини около партията на Слави да не би разпадът там да продължи дълго. Целият ден бе посветен на това да се “прелее кръв” от ДПС, от ГЕРБ на ИТН”, заяви Иванов.

“Закритото заседание би означавало да продължим с конспиративните теории. Нямаше никакви нови данни, освен добре познатата прословута паметна записка, създадена от г-жа Генчовска и нейния екип”, обясни той.

Генерална репетиция

Смята се, че вотът за освобождаването на Никола Минчев ще бъде генерална репетиция за гласуването на вота на недоверие срещу правителството. Коалицията разполага със 109 гласа плюс евентуално петимата напуснали ИТН или общо 114. Депутати от управляващата коалиция посочват пред медията, че към момента не могат да разчитат на допълнителни депутати и затова резултатът в подписката за освобождаването на Минчев е такъв.

“Нова коалиция иска да отстрани председателя на Народното събрание Никола Минчев! Ако тази коалиция има мнозинство, то тогава този парламент е изчерпан откъм съдържание. Уж невъзможната коалиция – ГЕРБ-ДПС-ИТН – не се интересува от българските граждани. Не се интересува от индексациите на пенсиите, от подкрепата за младите семейства, от увеличението на заплатите в секторите, където стартират реформи, не се интересува от това да подкрепи гражданите в кризата”, посочи Андрей Гюров в декларация от парламентарната трибуна, прочетена след искането за отстраняване на Минчев.

“Няма да реформира КПКОНПИ, няма да приеме належащите законодателни промени, които са условие за отпускане на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост, няма да свърши НИЩО. За нея е важно да няма борба с корупцията! Да запази своя главен прокурор! За да продължи да източва държавните пари!”, каза още Гюров.

Свалени маски

По думите му лидерите на “Има такъв народ“ са свалили маските, след като не са получили милиардите, предвидени за продължаващото източване на АПИ. Той припомни фактът, изнесен от Министерство на финансите, че строителното ведомство е поискало за 5.6 метра тръба – 1 милион лева.

Гюров засегна и скандала с ГКПП “Капитан Андреево”.

“В последните десет години, на Капитан Андреево мафията е притежавала границата! Минимум 200 милиона пропуснати ползи за бюджета, милиони тонове непроверена продукция – некачествена и вредна храна, внесена на българския пазар! И тук дори не говорим за тъмната страна на този бизнес със съмнения за огромни злоупотреби за милиарди. Тук службите трябва да разнищят случващото се, но имената, които се споменават, говорят за нещо много по-страшно”, коментира той.

“След като изобличихме източването на АПИ и схемата на “Капитан Андреево”, мафията реши да счупи всичко. Понякога “грешката е вярна”. Спомняте си думите на депутат от ГЕРБ – “Не пипайте организираната престъпност, ще настане хаос”, каза още депутатът.

Част от депутатите от “Продължаваме промяната” публично изказаха във фейсбук подкрепата си за Никола Минчев.
ИТН в комбина с ГЕРБ и ДПС избира Ива Митева за шеф на парламента

“Новата “Коалиция на кражбата” – ГЕРБ, ДПС, Възраждане и зависимата част от ИТН е входирала преди малко искане за оставката на Никола Минчев в качеството му на председател на Народното Събрание! Следил съм няколко председатели на Народното събрание, и винаги съм се възхищавал на Никола, че с такава лекота пое този тежък пост и с подход и уважение работеше с всички политически сили! Никола има моята пълна подкрепа! И не забравяйте, битката е за България! Сега или никога!”, коментира Настимир Ананиев.

“Осветихме кражбите в горите, атакувахме пътя на дрогата през Капитан Андреево, доказахме кражбите на милиарди при строежа на пътища, и набързо мафията се прегрупира в ново парламентарно мнозинство. И цялата си злост насочиха към едно от лицата на Държавността – Никола Минчев – Председателя на Народното Събрание, с искане за оставка, заради отказът му да им се подчинява. Утре Всички заставаме до Никола!”, написа Александър Дунчев.

Източник: Mediapool

ИТН в комбина с ГЕРБ и ДПС избира Ива Митева за шеф на парламента

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции