<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=98515" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Стойчо Кацар...

Как Малта ваксинира 90% от населението си? (видео)

05 Септември 2021
0 320

Как Малта ваксинира 90% от населението си? Отговорът дава интервю на NOVA с вицепремиера и здравен министър Крис Фърн.

За последните няколко седмици 90% от населението на Малта над 12 годишна възраст е изцяло ваксинирано с две дози. Използват се AstraZeneca, Pfizer, Moderna или с еднодозовата ваксина на Джонсън и Джонсън. Така че – 90% от всички над 12 годишна възраст, за които е препоръчителна ваксинацията, вече са ваксинирани.

Стойчо Кацаров: На този етап няма да има задължително ваксиниране у нас

„Ние сме „световен рекордьор“ по ваксинации. Особено сега някои страни се опитват да ни настигнат. Но ние бяхме може би първата страна, която достигна 70, 80 и сега 90% напълно ваксинирани граждани”. Това заяви вицепремиерът и здравен министър на Малта Крис Фърн.

Как Малта ваксинира 90% от населението си?
За новите случаи на заразени

„За последните няколко седмици сме имали нови случаи на коронавирус в страната, но много малко от тях, се нуждаят от хоспитализация и интензивни грижи.  В цяла Малта и нашият остров-сестра Гозо, във всички болници има само 2-ма пациенти, които се нуждаят от интензивни грижи и те не са ваксинирани. Така че – ваксините работят. На този етап от процеса по ваксинация ние сме много щастливи, че нашият народ на практика е защитен от COVID-19”, казва Фърн.

„Няколко фактора ни доведоха дотук. Един от тях е нашият успех, заедно с останалите държави-членки на ЕС, в набавянето на ваксините на ранен етап. В Малта, както и в останалата част на ЕС, успяхме да се сдобием с ваксини през декември миналата година. И това стана, защото работихме заедно. Освен това ние имаме много ефективен подход в разпределянето на ваксините сред хората. Разкрихме центрове за ваксинация във всеки град, имахме дори и мобилни клиники, които можеха да ваксинират навсякъде, където има желаещи. Но мисля, че най-важният фактор е, че през годините, здравната система на Малта успя да спечели доверието на хората”, казва вицепремиерът на Малта.

Как Малта ваксинира 90% от населението си?

Източник и видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции