<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=156350" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кметът на Ню ...

Как мина посещението на Зеленски в САЩ?

22 Декември 2022
0 278

Как мина посещението на Володимир Зеленски в САЩ? Украинският президент пристигна във Вашингтон вчера в първото си пътуване зад граница от началото на войната през февруари.

Американският държавен глава и съпругата му посрещнаха Зеленски в Белия дом. Малко по-късно те дадоха съвместна пресконференция, подчертавайки нуждата от единствено и съдействие. Байдън заяви, че САЩ ще подкрепя Украйна “колкото е нужно”.

Байдън към Зеленски: САЩ няма да оставят Украйна сама (видео)

Как мина посещението на Зеленски в САЩ?
Снимка: Facebook/zelenskiy.official
Зеленски държа реч пред конгреса

Зеленски направи и обръщение към Конгреса. Там той изрази надежда, че новият пакет помощ от 45 милиарда долара ще помогне на Украйна да защити ценностите си.

„За мен е огромна чест да бъда в Конгреса на Съединените щати и да говоря с вас и с всички американци. Противно на всички очаквания и сценарии за гибел и мрак, Украйна не падна. Украйна е жива и се бори. Тази война не е само в името на живота, свободата и сигурността на украинците или всяка друга нация, която Русия се опитва да завладее. Тази борба ще определи в какъв свят ще живеят нашите деца и внуци. А след това и техните деца и внуци. Ще определи дали ще бъде демокрация на украинци и за американци. За всички.” Това заяви украинският президент пред Конгреса на САЩ.

Ето какво представлява противоракетната система “Пейтриът”

САЩ изпращат ПВО системи “Пейтриът” на Украйна

САЩ също така ще отпуснат още почти 2 милиарда долара допълнителна военна помощ за Украйна. Държавният секретар Антъни Блинкън обяви, че Вашингтон ще предостави системата за противовъздушна отбрана “Пейтриът” на Киев.

Смята се, че това е една от най-модерните съвременни системи, осигуряваща защита срещу крилати и балистични ракети.

Русия заплаши САЩ и Украйна заради ПВО системите “Пейтриът”

Как мина посещението на Зеленски в САЩ?
НОВА/стоп кадър

Миналата седмица Русия определи решението на САЩ като “провокация”. От Кремъл заявиха, че това може да доведе до “непредвидими последствия”, както и че системите ще се превърнат в легитимна цел за руските удари на територията на Украйна.

Видео: NBC Nightly News

Как мина посещението на Зеленски в САЩ?

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции