<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=104224" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: От утре учени...

Как ще се валидира и проверява Covid-сертификатът на различните обществени места?

20 Октомври 2021
0 2386

Как ще се валидира и проверява Covid-сертификатът на различните обществени места?

След като здравните власти обявиха, че от 21 октомври в повечето обществени обекти на закрито ще се влиза със зелен Covid-сертификат, на входа на съответните обекти той ще бъде сканиран и валидиран с приложението COVID CHECK BG, предава “Булевард България” .

Апликацията е разработена от „Информационно обслужване“ и въпреки че се забави с около месец, излезе официално през август тази година. Приложението е налично в Google Play Store и всеки може да го изтегли и да провери сертификата си. Все още обаче не е достъпно за смартфони с операционна система iOS.

Нови по-строги мерки срещу Covid-19 за цялата страна обяви министър Кацаров (видео)

COVID CHECK BG прави проверка чрез сканиране на QR-кода на сертификата за ваксинация, преболедуване или скорошен отрицателен PCR или антигенен тест. Сертификатът може да е на хартиен носител или изтеглен от сайта на Националната здравно-информационна система his.bg.

След сканиране на екрана се появяват две дати – от кога и до кога е валиден документът. Ако става въпрос за ваксинация, сертификатът важи до 1 година след поставената втора доза (или първа за препарата на Janssen). Ако е документ за преболедуване, важи в рамките на 6 месеца след положителния PCR тест. В случай че човек си е извадил Covid-сертификат с отрицателен PCR, той действа за 72 часа. А за отрицателен антигенен тест – 48 часа.

Как ще се валидира и проверява Covid-сертификатът на различните обществени места?

Отдолу в апликацията се изписва датата на раждане, вида на ваксината или теста.

И още

Апликацията ще служи за проверка на документите на посетители на кина, театри, концертни зали, музеи, галерии, циркове, магазини тип мол, магазини над 300 кв. м (без хранителни, аптеки и др. от критично значение), фитнеси, спортни зали и клубове, басейни, заведенията за хранене и развлечение, хотелите. Всички те попадат сред обектите, достъп до които важи само със сертификата.

За всички работещи в лечебните заведения за болнична помощ и в старческите домове също се изисква наличие на сертификат. Той не важи за училищата, а в университетите ще има валидиране и контрол на входовете, защото документът е изискване за провеждане на присъствено обучение.

Достъпът до администрацията засега ще става без Covid-сертификат, за да не се лишават гражданите от административни услуги.

Сертификатът трябва да бъде представен в съответните обекти от всички граждани на възраст над 18 г. Приложението COVID CHECK BG е достъпно за масово използване от всички граждани на ЕС, които искат да проверят валидността на своите сертификати. България стана една от последните страни, които пускат подобна апликация.

Сертификатите за Covid-19 могат да се съхраняват и в електронен формат в телефона. Българската компания Cardbox ги добави към досегашната си платформа, в която потребителите обичайно събират картите си за отстъпки към различни търговци. Електронното копие се запазва със сканиране на QR-кода от оригиналния документ. Приложението дава възможност и да се добави PDF-файл със сертификата по желание на потребителя.

Цифровите сертификати за ваксинирани и преболедували граждани вече ще могат да се издават и валидират дори с помощта на Viber – ако потребителите се абонират за официалния чатбот канал на Министерството на здравеопазването.

Има и други удобни app-ове за съхраняването на сертификати – Green Pass Wallet, Yourwallet, Stocard и др.

Как ще се валидира и проверява Covid-сертификатът на различните обществени места?

Източник: “Булевард България”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции