<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=104149" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Дъщерята на Б...

Нови по-строги мерки срещу Covid-19 за цялата страна обяви министър Кацаров (видео)

19 Октомври 2021
0 10066

Нови по-строги мерки срещу Covid-19 за цялата страна обяви министър Кацаров на извънреден брифинг на Министерството на здравеопазването.

Доц. Ангел Кунчев предлага нови мерки срещу Covid-19: вход със сертификат или затваряне и ограничавания

“След като обсъдихме всички варианти и възможности, стигнахме до решението за втория вариант за въвеждането на “зелен сертификат”, каза служебният здравен министър.

Нови по-строги мерки срещу Covid-19 за цялата страна обяви министър Кацаров (видео)

Заповедта ще бъде публикувана до края на деня и ще влезе в сила в 00:00 часа на 21 октомври.

Тя предвижда всички дейности на закрито само с осигурен сертификат за завършен цикъл на ваксинация, преболедуване или тест.

Учениците и студентите

„По отношение на училищата – във всички общини, където 14-дневната заболеваемост е над 750 на 100 000 души население, ще бъдат преустановени присъствените учебни занимания. Ситуацията ще се разглежда по общини, а не по области. Целта ни е максимално да се продължи присъственият процес”, обясни Кацаров.

„Преустановяват се присъствените занятия на 50 процента в паралелките, когато 14-дневната заболеваемост е между 500 и 750 на 100 000 население. Тогава училищата ще редуват паралелките – 50 процента ще са онлайн, 50 процента ще са присъствено”, уточни той.

Преустановяват се присъствените занятия на 50 процента в паралелките, когато 14-дневната заболеваемост е между 250 и 500 на 100 000 население ако има отсъствия на над 20 процента от учениците в даденото училище или ако са поставени под карантина над 30 процента от паралелките. В тези случаи присъственото обучение ще се осъществява по график, определен от директорите на съответните училища.

Решението за преминаване от присъствено към дистанционно обучение се взима от министъра на образованието. Всички ученици трябва да носят защитни маски по време на занятия.

Университетите ще решават сами за преминаването към онлайн обучение, но посещенията ще се извършват със сертификат.

Обществените места на закрито и открито

Въвежда се изискване за сертификат при посещения във всички кина, театри, концертни зали, музеи, галерии, магазини тип “мол” и всички магазини над 300 кв. м., басейни, спортни зали, заведенията за хранене и хотелите по смисъла на закона за туризма. Пазарите на открито трябва да спазват изискването за 8 кв.м. на човек или дистанция от 1.5 м.

Организирани екскурзии в страната могат да се провеждат само, когато участниците притежават “зелен сертификат”.

Министър Кацаров: “Ситуацията налага допълнителни ограничителни мерки” (видео)

Работодателите в администрацията трябва да организират работата в променливи граници и разпределят работа от разстояние на най-малко 50% от персонала, освен ако това не е възможно.

Преустановяват се свижданията в болниците и домовете за деца и възрастни, а персоналът трябва да работи при наличие на зелен сертификат в цялата страна.

Всички дейности се извършват при спазване на противоепидемичните мерки.

Нови по-строги мерки срещу Covid-19 за цялата страна обяви министър Кацаров.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции