<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=149402" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Косово ще под...

Какви коли ще караме след 2035 година?

02 Ноември 2022
0 143

Европейският съюз направи голяма крачка в амбициозните си планове за нулеви въглеродни емисии тази седмица, като обяви, че от 2035 г. се слага край на продажбите на нови бензинови и дизелови автомобили.

Европейският съвет и Европейският парламент постигнаха временно споразумение по въпроса миналата седмица. В изявление четвъртък вечерта ЕП потвърди, че преговарящите от ЕС са се споразумели за сделка, свързана с предложението на ЕК за „пътна мобилност с нулеви въглеродни емисии до 2035 г.“. Европейската комисия е изпълнителната власт на ЕС.

Немска медия: България e сред страните с най-малко количество отделени CO2 емисии

Това ли е краят на двигателя с вътрешно горене?

Планът има за цел да намали емисиите на CO2 от нови моторни превозни средства със 100% спрямо нивата от 2021 г. Това на практика би представлявала ефективна забрана за нови дизелови и бензинови автомобили.

Френският евродепутат Паскал Канфин, оглавяващ Комисията по околна среда в ЕП, заяви, че целта за “100% превозни средства с нулеви емисии” от 2035 вече е “окончателно потвърдена”. Това съобщава Deutsche Welle. Решението ще бъде преразгледано отново през 2026 г.

Какви коли ще караме след 2035 година?

Приоритетите пред Европа според Урсула фон дер Лайден: здраве, чист въздух, европейски закон “Магнитски”

В бъдеще ЕК възнамерява да проучи възможността за използването на т.нар. E-fuels. Те представляват синтетични горива, произведени с помощта на вода и въглероден диоксид. Според експерти те демонстрират същите свойства като бензина и дизеловото гориво. DW нарича това “своеобразна задна врата за двигателите с вътрешно горене”.

Изикването за нулеви емисии ще важи само при продажбите на нови превозни средства. То не засяга тези, които вече са регистрирани. Забрана за продажбата на бензинови и дизелови автомобили втора ръка не се предвижда, но може да повлияе пазарната им оценка.

Реакциите на индустрията

Новината бе приветствана от базираната в Брюксел група за кампании Transport & Environment. Старшият директор на T&E за превозни средства и електронна мобилност, Юлия Полисканова, каза, че “най-накрая” дните на двигателя с вътрешно горене са “преброени”.

Европейската асоциация на автомобилните производители също излезе с изявление. То призовава “европейските политици да преминат на по-висока предавка”, за да разгърнат “благоприятните условия за мобилност с нулеви емисии”.

Какви коли ще караме след 2035 година?

Главният изпълнителен директор на BMW определи широкомащабното решение като безпрецедентно. За това съобщава CNBC. “Това означава, че ЕС ще е първият и единствен регион в света, изцяло преминал към електрическата енергия”, каза Оливър Зипс. „Не се заблуждавайте обаче. Европейската автомобилна индустрия е изправена пред предизвикателството да осигури тези автомобили с нулеви емисии“.

Отбелязват 177% ръст на продажбата на електромобили у нас въпреки нулевите стимули

Той заяви, че очаква да види рамковите условия, от съществено значение за постигането на тази амбициозна цел, отразени в политиките на ЕС. „Те включват изобилие от възобновяема енергия, както и безпроблемна частна и обществена инфраструктурна мрежа за зареждане и достъп до суровини“, добави Зипс.

От 2035: Край на продажбите на нови бензинови и дизелови автомобили

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции