<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=104195" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вижте списък ...

Какво е зеленият Covid сертификат и как можем да го получим?

20 Октомври 2021
0 2153

Какво е зеленият Covid сертификат и как можем да го получим? Отговорът дава публикация на Булевард България.

Сертификатите за Covid-19 скоро ще станат задължително условие за достъп до най-различни обществени места на закрито. Сред тях от кина и ресторанти, до молове и фитнеси. 

Както в България, така и в ЕС, сертификатите са в три различни типа: 

– за ваксинация

при преболедуване 

– за проведено изследване. 

Важно е, че за децата под 12-годишна възраст не се изисква предоставянето на такъв документ. 
Какво е зеленият Covid сертификат и как можем да го получим?

Вижте списък на всички места, за които ще се изисква зелен сертификат

Сертификатът за ваксинация няма краен срок на валидност, за разлика от останалите варианти. Този принцип може да се коригира от ЕК в бъдеще, ако бъдат получени нови научни доказателства за продължителността на защитата.

Ваксинирането е безплатно, предпазва от тежко протичане на заболяването. Вече има данни, че помага за защита не само на индивидуално, но и на колективно ниво. То осигурява най-дългата продължителност за ползване на Covid-сертификата, признат в България. 

Документът за имунизация се създава в електронния регистър и се предоставя по искане на пациента от медицинския специалист, приложил ваксината, или от общопрактикуващия лекар.

Сертификат за преболедували

Вторият тип сертификат за преболедуване се издава само на граждани, които фигурират като потвърдени случаи с положителен PCR резултат в Националния регистър за борба с Covid-19. Този документ ще е валиден от 15-тия до 180-тия ден от датата на първия положителен PCR-тест на съответния човек. (Т.е. може да се ползва до 6 месеца след потвърденото заболяване). 

Специфичните условия за сертификата за преболедуване засега го правят недостъпен за хората, които са прекарали болестта (или подозират, че са я прекарали), но така и не са се изследвали в лаборатория или са се подложили на антигенен тест. 

Кръвни тестове за антитела, които са достъпни по аптеките, не се признават от здравните власти като доказателство за това, че човек се е срещал със SARS-Cov2.  

“Te не са достатъчно достоверни. Не се признават никъде в ЕС като документ, който да удостоверява, че си се срещал с даденото заболяване. Затова не могат да бъдат приети у нас. Те не са сигурен показател. Специфичността им не е достатъчна, за да бъде гаранция, че сте се срещали с вируса”. Това каза здравният министър Стойчо Кацаров на пресконференция на 19 октомври.

Третият тип сертификат – за еднократно проведено изследване – показва актуален резултат от PCR или антигенен тест за Covid-19, като от 21 октомври ще се приема като документ за свободен достъп до заведения, магазини и спортни центрове. 

Сертификатът за изследване има най-къс срок на валидност – до 72 ч. от датата на вземане на проба за PCR-тест и до 48 ч. от датата за вземане на проба при антигенните тестове. Мобилните пунктове за бързи тестове бяха въведени още преди няколко дни пред няколко столични заведения, които събираха такса за провеждането им.

Всеки от утвърдените сертификати съдържат QR-код, чрез който може да се проверява валидността им. 

Дигиталните им версии могат да се получат през сайта на Националната здравно-информационна система.  

Сертификатите за Covid-19 могат да се представят на хартиен носител или в електронния им вариант. Вече има различни и удобни app-ове за съхраняването им – от българския Cardbox, до чуждестранни приложения за мобилни портфейли като Green Pass Wallet, Yourwallet, Stocard и др. 

Какво е зеленият Covid сертификат и как можем да го получим?

Източник: Булевард България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции