<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=136682" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Бащата на Пет...

Какво успя да свърши и какво не правителството на Кирил Петков

08 Юли 2022
0 293

Разпадът на коалицията започна с оттеглянето на министрите на Слави Трифонов.

„Слагам края на тази агония”, обяви Трифонов.

А ГЕРБ внесоха вот на недоверие и правителството „Петков” падна.

Какво успя да свърши и какво не правителството на Кирил Петков, обобщава NOVA.

След сложни преговори, за пръв път предавани онлайн, бе сформирано правителство с премиер Кирил Петков.

Асен Василев върна неизпълнен мандата на президента (видео)

Какво успя да свърши и какво не правителството на Кирил Петков

„Продължаваме Промяната”, „Има такъв народ”, БСП и „Демократична България” си разпределиха министерствата.

„Днес е важен ден да продължим промяната – промяната на мисленето и промяната на управлението”, обяви тогава Кирил Петков.

И още в първия си ден новият кабинет беше изненадат със заявка за драстичен скок на цените на тока и парното… и наложи мораториум.

За първи път в новия век календарната година започна без действащ бюджет. Приеха най-важния финансов закон през февруари, а от юли той е актуализиран.

На отиващото си  правителство му се наложи да се справя и с енергийна, и с ценова, и с военна криза. А решението дали войната да се нарича война, или не, коства поста на военния министър Стефан Янев.

Русия спря газовите доставки за България, а ние обявихме, че се отказваме от услугите на руския доставчик и не планираме да водим разговори с Москва след края на договора, който изтича тази година.

Кабинетът Петков ще се запомни и с ареста на Бойко Борисов и с освобождаването му след 24 часа
Какво успя да свърши и какво не правителството на Кирил Петков

„Брутално, гадно. Никакво обвинение. Нищо. 24 часа седим в килиите, нито един милиционер, защото това вече е милиция”, коментира Борисов.

Заедно с него бяха задържани и бившият финансов министър Владислав Горанов и пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова. Днес стана ясно, че според съда Арнаудова е била арестувана незаконно. А Борисов и Горанов вече осъдиха МВР.

След месеци забавяне Брюксел одобри Плана за възстановяване. По него чакаме около 11 милиарда. Под въпрос е дали до края на годината въобще ще успеем да вземем някакво пари.

За да получим пари от Европа трябва да направим конкретни реформи. До момента от дадените заявки правителството успя само да закрие специализираните съд и прокуратура. А опита за смяна на главния прокурор се провали.

Източник: NOVA

Какво успя да свърши и какво не правителството на Кирил Петков

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции