<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=156580" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Първи смъртн...

Китай мълчи за масовите смъртни случаи от Covid

23 Декември 2022
0 243

По време на Covid пандемията интернет беше пълен със снимки от Европа и САЩ, на които се виждаха препълнени болници и погребали домове. Китайските медии използваха трагедията за пропаганда и заговориха за провал на западната демокрация, пише CNN.

Сега Китай е обхванат от безпрецедентна вълна от Covid инфекции, но медиите умишлено игнорират претъпканите болнични отделения и пълните крематориуми. Официалните лица настояват, че по данни на правителството малко хора умират от болестта.

Първи смъртни случаи от Covid-19 в Китай след отхлабването на мерките

В продължение на почти три години твърдата политика на Пекин за нулев Covid предпазваше населението от масовата смърт, която преследваше западните нации. Това беше използвано от Комунистическата партия, за да илюстрира предполагаемото превъзходство на нейното управление.

Китай мълчи за масовите смъртни случаи от Covid
Но тъй като Китай внезапно се отказа от тази стратегия, смъртните случаи започнаха да нарастват вълнообразно. И се превърнаха в трънлив въпрос за правителство, което се легитимираше, че  „спасява животи”.

Официално Китай отчете само осем смъртни случая от Covid този месец – поразително ниска цифра, като се има предвид бързото разпространение на вируса и относително ниските нива на бустерни ваксини сред уязвимите групи. Официалните данни предизвикаха недоверие и подигравки онлайн на хора, загубили близките си от Covid-19. Caixin, китайско финансово списание, известно със своите разследващи статии, съобщи за смъртта на двама ветерани журналисти от държавна медия, заразени с Covid, въпреки че през тези дни не са докладвани смъртни случаи.

Българин в Шанхай: В Китай Covid-19 се завръща, новини за Украйна няма (видео)

Много хора се оплакват социалните медии от трудности при поръчването на катафалка и или осигуряването на кремация. Екип на CNN засне тъжната действителност пред голям крематориум в Пекин. Паркингът е претъпкан, а отвън чака дълга опашка от коли. От пещите непрекъснато се извива дим. Торби с трупове се трупат в метални контейнери.

Китай мълчи за масовите смъртни случаи от Covid

Преброяването на смъртните случаи „от Covid“ спрямо смъртните случаи „с Covid“ е тема на дебат в световен мащаб, казва Бен Каулинг, професор по епидемиология в университета в Хонконг. Повечето страни, включително Съединените щати, решиха, че е трудно да се оцени причината за всяка една смърт. И преброиха смъртните случаи с Covid в официалните статистики, добавя Каулинг.

Китай премахва строгата Covid карантина в Шанхай след цели два месеца

Той посочи, че дебатът как да се преброят смъртните случаи от Covid ще бъде засенчен от по-голям проблем в Китай – а именно, че се правят много малко PCR тестове. Причината е, че правителството отмени масовото тестване.

„Знаем, че вече има много, много смъртни случаи от Covid. И те не се броят по китайския метод или по американския, защото тестването не се прави“, каза той. „Значителното намаляване на тестовете би имало по-голям ефект върху статистиката за смъртните случаи, която ще видим през следващите един до два месеца.“

Китай мълчи за масовите смъртни случаи от Covid

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • gate.io app

    22 Март 2023

    Reading your article has greatly helped me, and I agree with you. But I still have some questions. Can you help me? I will pay attention to your answer. thank you.

Реакции